Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Weerbaarheid.

Verontschuldig je met een vriendelijk woord, zoals de christelijke naastenliefde en de maatschappelijke omgang vereisen. - En dan: vooruit! Met heilige schaamteloosheid, zonder stil te staan voordat je de steile helling van de plicht helemaal beklommen hebt.

Je hebt weinig karakter: wat een behoefte heb je om overal je neus in te steken! - Je wilt overal in kunnen meespreken… Maar, en word niet boos als ik duidelijke taal spreek, daartoe mis je de nodige kwaliteit; je bent niet in staat jezelf weg te cijferen en op de achtergrond te blijven.

Je hebt een tekort aan offergeest. En een teveel aan nieuwsgierigheid en behaagzucht.

De vlekkeloze zuiverheid die heel het leven van Johannes kenmerkte, maakte hem sterk voor het Kruis. - De meeste apostelen gingen op de vlucht voor Golgotha: hij bleef, met de Moeder van Christus. - Vergeet niet dat de zuiverheid het karakter sterk en standvastig maakt.

Wees niet slap en week. - Het is nu toch wel tijd dat je dat rare medelijden met jezelf van je afzet.

Opdat je ze je niet zult laten ontglippen, zal ik je zeggen welke de schatten van de mens op aarde zijn: honger, dorst, hitte, koude, pijn, smaad, armoede, eenzaamheid, verraad, laster, gevangenis…

Als je geen baas over jezelf bent, lijkt je macht me meelijwekkend en belachelijk, ook al ben je nog zo machtig.

Werk. - Wanneer je beroepswerk je helemaal in beslag neemt, zal je zieleleven erop vooruitgaan: en je zult mannelijker worden, want dan zul je die jou verterende “zucht om op anderen te vitten” opgeven.

Staal je wil, hard je wil: laat hem met Gods genade als stalen sporen worden.

- Alleen als je een sterke wil hebt, zul je erin slagen hem op te geven om te gehoorzamen.

Verwijzingen naar de H. Schrift