Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Weerbaarheid → noodzakelijk voor de heiligheid.

Je botst met bepaalde karakters uit je omgeving… Het is onvermijdelijk dat dit gebeurt, want je bent geen gouden tientje dat iedereen graag wil hebben.

Bovendien, hoe zou je zonder deze wrijvingen in de omgang met je naaste, de scherpe punten, de oneffenheden en de uitsteeksels van je karakter - je onvolmaaktheden en fouten - kunnen afslijpen? Hoe zou je anders naar de volmaakte naastenliefde kunnen streven: rijp, gepolijst en tegelijk soepel en sterk?

Als jouw karakter en dat van degenen die met je samenleven, zoet en zacht was als schuimgebak, zou je niet heilig worden.

Wees sterk. - Wees flink. - Wees een man. - En verder… wees een engel.

Wanneer je het vaste voornemen maakt om een zuiver leven te leiden, zal de kuisheid voor jou geen last, maar een zegekroon zijn.

Als je het leed met een beklemd gemoed ondergaat, verlies je de vreugde en de vrede. En je loopt de kans uit die beproeving geen enkel geestelijk nut te halen.

De weg van het kind-zijn. - Overgave. - Geestelijk klein zijn. - Dit alles is geen onnozelheid, maar een sterk en krachtig christelijk leven.

In het leven van het geestelijk kind-zijn zijn de dingen die de “kinderen” zeggen of doen nooit kinderachtig of onnozel.

Het geestelijk kind-zijn is geen geestelijke domheid of “slapheid”: het is een weg van gezond verstand en kracht, die een ziel vanwege zijn moeilijke gemakkelijkheid moet opgaan en verder bewandelen aan de hand van God.

Wees een kind. - Nog méér kind. - Blijf echter niet in de “puberteit” steken: heb je ooit iets dwazers gezien dan een joch dat zo volwassen doet, alsof het volwassen is, of een man die zich als een kind gedraagt? Wees een kind, maar voor God. En daarom in alle andere opzichten een volwassen man. - O ja: en laat die schoothondjesmanieren.

Wanneer ik jou een “goed kind” noem, denk dan niet, dat ik je beschouw als schuchter en verlegen. - Als je niet flink en… normaal bent, dan zul je slechts de lachwekkende karikatuur van een apostel zijn.

Laat je gebed mannelijk zijn. - Kind zijn wil niet zeggen slap zijn.