Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Karakter → durf, sterkte .

Groei tegen de verdrukking in. - De genade van de Heer zal je niet ontbreken: inter medium montium pertransibunt aquae! Je zult je door het gebergte een weg banen!

Wat geeft het dat je je activiteiten wat moet inperken, als je later, als een veer die gespannen werd, veel verder zult komen dan je ooit gedroomd had?

Je wilt werelds, oppervlakkig en onbezonnen zijn, omdat je laf bent. Wat is die weigering jezelf te willen zien zoals je bent, anders dan lafheid?

Ik houd niet van een dergelijke afzwakking: angstigheid wordt door jullie voorzichtigheid genoemd. - Jullie “voorzichtigheid” biedt aan sommige leeghoofden, die vijanden van God zijn, de gelegenheid om door te gaan voor wijzen, en om posities te bereiken, die ze nooit hadden moeten krijgen.

Verontschuldig je met een vriendelijk woord, zoals de christelijke naastenliefde en de maatschappelijke omgang vereisen. - En dan: vooruit! Met heilige schaamteloosheid, zonder stil te staan voordat je de steile helling van de plicht helemaal beklommen hebt.

God en stoutmoedigheid! - Stoutmoedigheid is geen onvoorzichtigheid. - Stoutmoedigheid is geen roekeloosheid.

Verwijzingen naar de H. Schrift