Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Karakter → edelmoedigheid.

Zorg dat je leven niet onvruchtbaar blijft. - Wees nuttig. - Laat iets blijvends na. - Laat het licht van je geloof en je liefde stralen.

Wis door je leven als apostel het vuile, kleverige spoor uit, dat de verdorven zaaiers van de haat achterlieten. - Steek alle wegen van de aarde in brand met het vuur van Christus, dat je in je hart draagt.

Keer de verleider de rug toe, wanneer hij je in het oor fluistert: waarom zou je je het leven moeilijk maken?

Het betrekkelijke en armzalige geluk van de egoïst die zich opsluit in zijn ivoren toren, in zijn pantser, is in deze wereld niet moeilijk te verkrijgen. - Maar het geluk van de egoïst is onbestendig.

Wil je voor deze karikatuur van de hemel afzien van het Geluk van de Heerlijkheid, die geen einde kent?

Je bent berekenend. - Zeg me niet dat je jong bent, want de jeugd geeft alles wat ze heeft: ze geeft zichzelf, zonder voorbehoud.

Egoïst. - Je denkt alleen maar aan “jezelf”. - Het lijkt wel, of je niet in staat bent je de broederlijke gevoelens van Christus eigen te maken: je ziet anderen niet als broeders, maar als springplanken.

Ik voorzie je volledige mislukking. - En wanneer je in de put zit, zul je van de anderen die naastenliefde verwachten, die je nu zelf niet wilt beoefenen.

Jij zult nooit een leider worden, zolang je in de massa alleen maar een springplank ziet om hogerop te komen. - Leider zul je pas worden, als je allen wilt redden.

Je kunt de menigte niet de rug toekeren: je moet het vurige verlangen hebben haar gelukkig te maken.

Geloof je niet, dat gelijkheid, zoals velen die opvatten, een ander woord voor onrechtvaardigheid is?

Deze bovennatuurlijke manier van handelen is echte krijgstactiek. Je voert strijd - de dagelijkse gevechten van je innerlijk leven - in stellingen die ver voor de verdedigingsmuren van je vesting liggen.

Hier valt de vijand je aan: op je kleine versterving, op je dagelijks gebed, op de orde bij je werk, op je leefplan. Op deze manier valt het hem moeilijk door te dringen tot de kwetsbare torens van je vesting. - En als hij zover raakt, is hij te uitgeput om ze te bestormen.