Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bekering → rechtzetten.

Word wakker. - Luister naar wat de heilige Geest je zegt: Si inimicus meus maledixisset mihi, sustinuissem utique, - als mijn vijand me beledigt, is dat niet vreemd en is het te verdragen. Maar jij…, tu vero homo unanimis, dux meus, et notus meus, qui simul mecum dulces capiebas cibos, jij mijn vriend, mijn apostel, die aan mijn tafel aanzit en heerlijke spijzen met mij eet!

Nu! Keer nu tot een onberispelijk leven terug. - Laat je niets wijs maken: “nu” is noch te vroeg…, noch te laat.

Je bent net een zak zand. - Uit jezelf doe je niets. Zo is het ook niet te verwonderen dat je tekenen van lauwheid begint te bespeuren. - Reageer!

Verbeteren. - Iedere dag een beetje.- Dát is je voortdurende arbeid als je werkelijk heilig wilt worden.

Het doet me leed te zien, hoe je je aan het gevaar van lauwheid blootstelt, wanneer je in je levensstaat niet ernstig naar de volmaaktheid streeft.

- Zeg met mij: Ik wil niet lauw zijn. Confige timore tuo carnes meas! Doordring mijn vlees met uw vrees! - Geef me, mijn God, een kinderlijke vrees, die mij wakker maakt!

Je eigen onervarenheid brengt je tot die zelfingenomenheid, tot die ijdelheid, tot die gewichtigdoenerij.

- Verbeter je, alsjeblieft. Zelfs als je een domoor bent, kun je zover komen dat je leidende functies bekleedt (dit is meer dan eens gebeurd), en als je jezelf niet overtuigt van je gebrek aan talenten, zul je weigeren te luisteren naar degenen die in staat zijn jou raad te geven. - En het is beangstigend te bedenken wat een schade jouw wanbeheer dan zal aanrichten.

Een willoos willen is het, als je de gelegenheid tot zondigen niet vastberaden vermijdt. - Misleid jezelf niet door me te zeggen dat je zwak bent. Je bent… laf, en dat is niet hetzelfde.

Je bent van de weg afgedwaald en je bent niet teruggekomen, omdat je je schaamde. - Het zou logischer zijn als je je schaamde, omdat je je vergissing niet hersteld hebt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift