Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bekering.

Bekering is een kwestie van een ogenblik. - Heiliging is het werk voor een heel leven.

Nieuw licht! - Wat ben je blij dat de Heer jou die oude waarheid opnieuw liet ontdekken!

Benut die ogenblikken. - Het is het moment om juichend een danklied aan te heffen; en het is ook het moment om de hoeken van je ziel uit te stoffen, om uit de een of andere sleur te raken, om meer bovennatuurlijk te handelen, om mogelijke aanstoot aan je naaste te vermijden…

Kortom: laat je dankbaarheid zich uiten in een concreet voornemen.

Het is waar dat hij een zondaar geweest is. - Maar wees niet star in je oordeel over hem. - Wees barmhartig en vergeet niet dat hij nog een Augustinus kan worden, terwijl jij misschien blijft steken in je middelmatigheid.

Bij mensen die zich tegen hem verzetten, gaat de vijand bijna altijd als volgt te werk: huichelachtig en stilletjes, met zogenaamde geestelijke motieven, opdat men niet de aandacht trekt… - En dan, wanneer er geen uitweg meer schijnt te zijn, (die is er altijd), probeert hij schaamteloos wanhoop uit te lokken zonder berouw, zoals bij Judas.

Het is meelijwekkend al die massa's mensen te zien uit alle lagen van de maatschappij - zonder idealen! Zij wekken de indruk niet te beseffen dat ze een ziel hebben. Zij zijn als… een horde runderen, een kudde schapen…, een troep zwijnen.

Jezus, met de hulp van uw barmhartige Liefde zullen we de horde veranderen in een compagnie, de kudde in een leger…, en van de troep zullen we diegenen afzonderen en zuiveren, die niet meer onrein willen zijn.