Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Nederigheid → wezen en de noodzaak.

Wil je een massamens worden? Een van de grote hoop? Je bent geboren om een leider te worden! Bij ons is er geen plaats voor lauwen. Wees deemoedig en Christus zal het vuur van de Liefde opnieuw in jou ontsteken.

Het geheim om betekenis en diepte te geven aan het nederigste, zelfs aan het meest vernederende, is liefhebben.

Jezus, laat me in alles de laatste zijn…, en de eerste in de liefde.

Als je zelf zo vol fouten zit, hoe kun je je dan verwonderen dat de anderen fouten hebben?

Jij bent geleerd, beroemd, welsprekend, machtig: als je niet nederig bent, ben je niets waard. - Snoei, ruk uit dat “ik” van jou, dat zo oppermachtig is, - God zal je daarbij helpen. Dan kun je beginnen voor Christus te werken, op de allerlaatste plaats in het leger van Zijn apostelen.

Uit hoogmoed. - Je begon jezelf reeds tot alles in staat te achten, helemaal alleen. - Hij liet je een ogenblik los, en daar lag je. - Wees nederig, en Zijn buitengewone steun zal je niet ontbreken.

Toen je die menselijke vertroostingen kwijt was geraakt, ben je achtergebleven met een gevoel van verlatenheid, met een gevoel alsof je aan een draad boven de donkere leegte van een afgrond hing. - En je geschreeuw en hulpgeroep schenen door niemand te worden gehoord.

Deze verlatenheid heb je echt verdiend. Wees nederig. Zoek niet jezelf, noch je gemak; houd van het Kruis, want het is te weinig om het alleen maar te dragen. De Heer zal je gebed verhoren. - En je zinnen zullen tot rust komen. - Je gewonde hart zal helen. - En je zult vrede hebben.

Je bent uiterst gevoelig. - Alles doet je geestelijk en lichamelijk pijn. Alles is een verleiding voor je geworden…

Wees nederig, ik herhaal het, en je zult zien hoe vlug je uit deze toestand bevrijd wordt; je verdriet zal in vreugde veranderen en de verleiding in vaste zekerheid.

Maar verlevendig ondertussen je geloof. Vervul je met hoop en bid zonder ophouden akten van liefde; ook al denk je dat het slechts lege woorden zijn.