Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Strijd, ascetische  → volhardend en met sterkte.

Gedraag je “nu” goed, zonder terug te denken aan “gisteren”, dat voorbij is, en zonder je zorgen te maken voor “morgen”, dat misschien nooit voor jou zal komen.

Nu! Keer nu tot een onberispelijk leven terug. - Laat je niets wijs maken: “nu” is noch te vroeg…, noch te laat.

“Aangezien de Heer mij helpt met zijn gebruikelijke edelmoedigheid, zal ik mijn best doen om te beantwoorden met een verfijning van mijn manieren”, zei je me. - En ik had er niets aan toe te voegen.

Als je je toch eens voornam om God “in ernst” te dienen: met dezelfde ijver, waarmee je je eerzucht, je ijdelheid en je zinnelijkheid dient!…

Leef uit liefde en je zult, ook als je een keertje verslagen wordt, altijd overwinnen in de slagen, de Navas en Lepanto's (*), van je innerlijke strijd.

(*) <>: beroemde veldslag in 1212 in het zuiden van Spanje. In deze slag behaalden de legers van de christelijke koninkrijken van het Iberisch schiereiland een overwinning op de Mohammedanen van Andalusië en Noord-Afrika.

<>: zeeslag die plaats had in de Middellandse Zee in 1571, tussen een Turkse vloot en een christelijke. De christelijke vloot won deze slag.

Hoe is het mogelijk dat je nu nog de goedkeuring, de genegenheid en de aanmoediging van de machtigen nodig hebt, om voort te gaan met te doen wat God wil?

- De machtigen zijn doorgaans wispelturig, terwijl jij standvastig moet zijn. Wees erkentelijk als ze je helpen, maar ga onverstoorbaar door als ze je verachten.

Trek je er niets van aan. - De voorzichtigen hebben de werken van God altijd waanzin genoemd. - Vooruit, wees dapper!

De beproeving duurt lang deze keer. - Misschien - nee, zeker - heb je ze tot nu toe niet goed gedragen, omdat je nog menselijke troost zocht. - En God, je Vader, heeft die met wortel en al uitgerukt, opdat je je aan niemand anders meer kunt vastklampen dan aan Hem.

Kan het je allemaal niets schelen? - Probeer dit jezelf niet wijs te maken. Als ik je op dit ogenblik zou vragen naar personen en zaken, waarvoor jij je volledig hebt ingezet omwille van God, zou je me antwoorden met het vuur en de belangstelling van iemand, die spreekt over iets wat hem ter harte gaat.

Het kan je wél wat schelen: maar je energie is niet onbegrensd… En je moet jezelf meer tijd gunnen. Tijd, die overigens ten goede zal komen aan je werkzaamheden, want je bent per slot van rekening het werktuig.

Als jij Hem niet verlaat, zal Hij jou niet verlaten.

Moedeloosheid is de vijand van je volharding. - Als je de moedeloosheid niet bestrijdt, zul je eerst in pessimisme vervallen en vervolgens in lauwheid. - Wees optimistisch.

Je kunt niet “opstijgen”. - Dat is niet te verwonderen: na zo'n val!…

Hou vol en je zult “opstijgen”. - Herinner je wat een geestelijk schrijver zei: Je arme ziel is een vogel, waarvan de vleugels nog plakkerig zijn van de modder.

De zon van de hemel en je eigen inspanningen, kleine maar constante inspanningen, zijn nodig om die neigingen, die fantasiebeelden, die neerslachtigheid, de modder die aan je vleugels kleeft, af te schudden.

Je zult vrij zijn. - Als je volhardt, zul je “opstijgen”.