Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Vrede → innerlijke vrede .

Een leidsman, die heb je nodig! - Nodig, om je over te geven, om jezélf te geven…, in gehoorzaamheid. - Een geestelijk leidsman die je apostolaat kent en die weet wat God wil. Zo zal hij met vrucht het werk van de heilige Geest in je ziel kunnen bijstaan zonder je van de je toegewezen plaats in het leven weg te halen…, terwijl Hij je met vrede vervult en je leert hoe je de meeste vruchten van je werk zult kunnen plukken.

Voel je niet aan, dat meer vrede en een grotere eenheid met God je deel zullen zijn, zodra je beantwoordt aan die buitengewone genade die een totale onthechting van je eist?

- Vecht voor Hem, om Hem te behagen, maar versterk je hoop.

Die wond doet pijn. - Maar hij is aan het genezen: wees consequent in je voornemens, en het lijden zal weldra blijde vrede worden.

Werp de scrupules van je af, die je van de vrede beroven. - Wat de ziel van haar vrede berooft, komt niet van God.

Wanneer God bij je komt, zul je de waarheid bemerken van de groet: Vrede geef Ik u…, vrede laat Ik u…, de vrede zij met u… En dit zelfs te midden van de tegenspoed.

Je schrijft me en ik schrijf over: “Mijn vreugde en mijn vrede. Ware vreugde zal ik nooit bezitten zonder vrede. En wat is vrede? Vrede is iets dat nauw samenhangt met oorlog. Vrede is een gevolg van de overwinning. Vrede eist van mij een voortdurende strijd. Zonder strijd kan ik geen vrede verwerven”.

Roddelen is als schurft, wat het apostolaat bezoedelt en belemmert. - Het is in strijd met de naastenliefde, verbruikt energie, verstoort de vrede en doet de eenheid met God verliezen.

Het is je bekend dat iemands ziel gevaar loopt? - Van verre kun je hem werkelijk tot hulp zijn, door je innerlijke verbondenheid. - Vooruit dan. En maak je niet ongerust.

Die zorg om je broeders lijkt me heel goed: zij is een teken van jullie wederzijdse liefde. - Maar pas op, dat deze zorg niet ontaardt in onrust.

De nederigheid is ook een goede weg om tot de innerlijke vrede te komen. - Hij heeft het zelf gezegd: “Leer van Mij: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart… en gij zult vrede vinden voor uw zielen”.

Als je geen vrede vindt in de gehoorzaamheid, dan is dat omdat je hoogmoedig bent.

Heb je te kampen met grote tegenspoed? - Heb je grote moeilijkheden? Zeg dan langzaam, woord voor woord, bijna proevend, dit krachtige en mannelijke gebed:

“Moge de zeer rechtvaardige en beminnelijke wil van God gedaan, vervuld, geprezen en eeuwig verheerlijkt worden boven alle dingen. - Amen. - Amen”.

Ik verzeker je, dat je de vrede zult vinden.

Als je het leed met een beklemd gemoed ondergaat, verlies je de vreugde en de vrede. En je loopt de kans uit die beproeving geen enkel geestelijk nut te halen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift