Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vrede → innerlijke vrede .

Je hebt me gevraagd of ik een kruis te dragen heb. En ik heb je geantwoord dat wij inderdaad altijd een Kruis hebben. - Maar een glorievol Kruis, goddelijk zegel en garantie van de echtheid van ons kind zijn van God. Daarom leggen wij onze weg met het Kruis altijd gelukkig af.

Je voelt meer blijheid. Maar dit keer is het een nerveuze, wat ongeduldige blijdschap, die samengaat met het duidelijke gevoel dat er iets uit je wordt losgescheurd, als een offer.

Luister goed naar me: hier op aarde bestaat er geen volmaakt geluk. Daarom moet je je nu meteen, zonder te klagen en zonder slachtoffergevoelens, aanbieden als offergave aan God, met een totale en absolute overgave.

Er zijn donkere wolken gekomen van lusteloosheid en ontgoocheling. Er zijn buien van verdriet gevallen en je hebt het sterke gevoel dat je vastzit. En daar bovenop word je belaagd door een gevoel van vertwijfeling dat voortkomt uit een min of meer objectieve werkelijkheid: zoveel jaren van strijd, en nog ben je zo achter, zo ver achter.

Dit alles is noodzakelijk en God rekent hiermee: om de gaudium cum pace - de ware vrede en vreugde - te bereiken moeten we aan de overtuiging van ons kindschap Gods, die ons vol optimisme stemt, de erkenning toevoegen van onze eigen, persoonlijke zwakheid.

Wat zou er minder neurasthenie en hysterie zijn, als men - tegelijk met de katholieke leer - zou onderrichten hoe men werkelijk als christen zou moeten leven: door God lief te hebben en tegenslagen te kunnen accepteren als een zegening die uit zijn hand komt!

Je zorgen zijn voorbij - Je hebt ontdekt dat al je problemen met een bewonderenswaardig gemak worden opgelost, als je openhartig bent tegenover je geestelijk leidsman.

Een gevolg van trouw-zijn is dat we de zekerheid krijgen dat we de juiste weg volgen, zonder dat we uit ons evenwicht of in verwarring raken en verder dat we worden gesterkt in de overtuiging dat er inderdaad een goede richting is in het leven en dat het geluk bestaat.

Zorg ervoor dat deze dingen ieder ogenblik van je leven realiteit worden.

Je verdriet en onrust zijn evenredig aan de tijd die je hebt verknoeid. - Als je het heilige ongeduld voelt om al je tijd goed te besteden, zal je overstelpt worden door blijdschap en vrede, omdat je dan niet meer aan jezelf denkt.

Je krijgt er elke dag méér zin in - Dat is te merken aan het zelfvertrouwen en de zekerheid in je optreden die je hebt gekregen door het besef dat je voor Christus werkt.

De heilige Schrift heeft het al verkondigd: vir fidelis, multum laudabitur, - een trouw man verdient de lof van allen.

Na twintig eeuwen moeten wij met de grootste stelligheid verkondigen, dat de boodschap van Christus niets van haar verlossende kracht heeft ingeboet en dat alleen deze kracht de verlangens van het mensenhart kan vervullen.

Begin met het planten van die waarheid in je eigen hart dat rusteloos zal blijven - zoals de heilige Augustinus schreef - zolang je het nog niet volledig aan God hebt gegeven.

Een geneesmiddel voor die onrust van je: geduld hebben, zorgen dat je bedoelingen zuiver zijn en de dingen bezien in een bovennatuurlijk perspectief.

Een vriend vertrouwde ons heel onbevangen toe, dat hij zich nog nooit had verveeld omdat hij zich nog nooit alleen had gevoeld, zonder onze Vriend.

Het werd avond, er heerste een diepe stilte - Je voelde heel scherp de aanwezigheid van God - En dat bewustzijn gaf zo'n vrede!

De heilige Maria is - zo roept de Kerk haar aan - Koningin van de vrede. Daarom moet je niet ophouden haar onder die titel aan te roepen als je ziel verontrust is, als je verontrust wordt door familie- of beroepsomstandigheden, of door de toestand in de maatschappij of onder de volkeren: Regina pacis, ora pro nobis!, - Koningin van de vrede, bid voor ons! Heb je dat wel eens geprobeerd, op zijn minst als je je gemoedsrust kwijt bent geraakt? - Je zult verrast zijn door het onmiddellijke effect.

Verwijzingen naar de H. Schrift