Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Hoogmoed → strijd tegen de hoogmoed.

Laat geen gelegenheid onbenut om je eigen oordeel prijs te geven. - Het kost moeite…, maar, hóe aangenaam is het in de ogen van God!

Wanneer je het applaus hoort dat je met je successen oogst, herinner je dan ook het gelach dat je mislukkingen hebben uitgelokt.

Jij bent geleerd, beroemd, welsprekend, machtig: als je niet nederig bent, ben je niets waard. - Snoei, ruk uit dat “ik” van jou, dat zo oppermachtig is, - God zal je daarbij helpen. Dan kun je beginnen voor Christus te werken, op de allerlaatste plaats in het leger van Zijn apostelen.

Die hoogmoedige gedachten zou ik maar meteen opzij zetten: jij bent als het penseel in de hand van de kunstenaar. - En verder niets.

- Zeg eens: waartoe dient een penseel, als het zich niet door de schilder wil laten gebruiken?

Om nederig te worden is het voldoende, dat jij, die zo oppervlakkig en zo zelfingenomen bent, deze woorden overweegt van Jesaja: je bent “een waterdruppel of een dauwdruppel, die op de grond valt en die men amper zien kan”.

Goud, zilver, juwelen…, allemaal slijk, hopen mest. - Genot, zinnelijke lusten, bevrediging van de driften…, als een beest, een muilezel, een zwijn, een haan, een stier.

Eerbetoon, onderscheidingen, titels…: zeepbellen, opgeblazenheid, leugens, niets.

Je hoort soms: in een andere situatie, op een andere plaats, in een andere rang en een ander beroep zou je veel meer goed kunnen doen. En voor hetgeen je nu doet heb je toch geen talent nodig!…

Wel, ík zeg je daarentegen: daar waar je nu bent, behaag je God… En wat je zojuist hierover dacht, is duidelijk een duivelse ingeving.

Geef “alle” eer aan God. - “Pers” met je wil, geholpen door de genade, elke daad van jou uit, opdat er niets overblijft dat naar menselijke hoogmoed of naar zelfgenoegzaamheid ruikt.

Het is in dít leven nutteloos om in apostolische ondernemingen leidende functies na te streven, en voor het andere Leven is het een gevaar.

Als God het wil, zullen ze wel een beroep op je doen. - En dan zul je het moeten aannemen. - Maar vergeet niet dat je op alle plaatsen heilig kunt en moet worden, want daarvoor ben je gekomen.

Verwijzingen naar de H. Schrift