Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Hoogmoed.

Het non serviam, ik wil niet dienen, van Satan is te vruchtbaar geweest. - Voel je niet de edelmoedige prikkel om iedere dag, met de wil tot gebed en werk, een serviam - ik zal U dienen, ik zal U trouw zijn - te zeggen, dat in vruchtbaarheid die oproep tot rebellie overtreft?

Nou, en wat dan nog? - Ik begrijp eenvoudig niet hoe je je aan dit werk voor de zielen kunt onttrekken, alleen maar omdat het goddelijke vuur waardoor je aangetrokken werd, behalve het licht en de warmte die je geestdriftig maken, soms ook nog rook verspreidt, de rook van de zwakheid van de menselijke instrumenten. Of doe je dat uit verborgen hoogmoed: omdat je je volmaakt acht?

Je bent vuil, neergevallen stof. - Ook al zou de adem van de heilige Geest je boven de dingen der aarde verheffen en je laten schitteren als goud, wanneer de goddelijke stralen van de Zon der Gerechtigheid in jouw armzaligheid weerkaatsen, moet je je eigen nietswaardigheid nooit uit het oog verliezen.

Een ogenblik van hoogmoed zou je weer op de grond laten terugvallen en in plaats van licht zou je weer slijk zijn.

Jij… trots? - Waarop?

Hoogmoedig? - Hoezo?… Binnenkort - een kwestie van jaren, misschien dagen - zul je nog slechts een hoop stinkend vlees zijn: wormen, slecht riekende vochten, vuile lappen van een doodskleed…, en niemand op aarde die nog aan je denkt.

Uit hoogmoed. - Je begon jezelf reeds tot alles in staat te achten, helemaal alleen. - Hij liet je een ogenblik los, en daar lag je. - Wees nederig, en Zijn buitengewone steun zal je niet ontbreken.

Ik kijk naar jou, christen - je zegt tenminste dat je dat bent - en zie hoe je een heiligenbeeld kust, een gebedje murmelt, je stem verheft tegen de vijanden van de Kerk van God…, en zelfs veelvuldig de heilige sacramenten ontvangt.

Maar ik zie je geen offers brengen, noch afstand doen van bepaalde… wereldse gesprekken (ik zou even goed een andere term kunnen gebruiken). Ik zie je ook niet zo royaal doen tegenover de noodlijdenden… en ook niet tegenover de Kerk van Christus! Ik zie niet dat je de zwakheden van je broeder verdraagt, noch dat je je hoogmoed ten behoeve van het algemeen welzijn intoomt, noch dat je jezelf bevrijdt van het egoïsme waarin je gevangen zit, noch… er is nog zoveel meer!

Ik zie dat je… - Ik zie niet dat je… - En jij, beweer je dat je een christen bent? - Wat een armzalige voorstelling heb je van Christus!

Deo omnis gloria. Aan God alle eer. - Dit is een categorische belijdenis van ons eigen niets. Hij, Jezus, is alles. Wij, zonder Hem, zijn niets waard: niets.

Onze eigen eer is niets anders dan ijdele eerzucht, een heiligschennende diefstal. Het eigen “ik” dient nergens te voorschijn te komen.

“Zonder Mij kunt gij niets doen”, heeft de Heer gezegd. - En dat heeft Hij gezegd, opdat jij en ik ons geen successen toeschrijven, die van Hem zijn. - Sine me, nihil!

Hoe durf je je intelligentie, die maar een vonk is van het goddelijk verstand, voor iets anders te gebruiken dan om je Heer te verheerlijken.

Als het leven niet tot doel had God te verheerlijken, zou het te verachten, ja zelfs te verafschuwen zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift