Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Tegenspoed → zijn waarde benutten .

Wat een smaak van gal en azijn, van as en aloë! Je gehemelte wordt erdoor samengetrokken en uitgedroogd. - Deze lichamelijke indruk is niets, vergeleken met de bitterheid van je ziel. - Van jou wordt namelijk “meer verlangd”, en je wilt het niet geven. - Verneder je. Zou die bittere smaak in je vlees en in je geest blijven, als je alles op alles zou zetten?

Gezegend zij de smart. - Geliefd zij de smart. - Geheiligd zij de smart… Verheerlijkt zij de smart!

Als je weet dat dat lichamelijk en geestelijk lijden loutering en verdienste is, zegen het dan.

Je lijdt! - Maar kijk: “Zijn” Hart is niet kleiner dan het onze. - Lijd je? Dat is passend.

Je schrijft me en ik schrijf over: “Mijn vreugde en mijn vrede. Ware vreugde zal ik nooit bezitten zonder vrede. En wat is vrede? Vrede is iets dat nauw samenhangt met oorlog. Vrede is een gevolg van de overwinning. Vrede eist van mij een voortdurende strijd. Zonder strijd kan ik geen vrede verwerven”.

Als je het leed met een beklemd gemoed ondergaat, verlies je de vreugde en de vrede. En je loopt de kans uit die beproeving geen enkel geestelijk nut te halen.

Heb je uit de mond van de Meester zelf de gelijkenis niet gehoord van de wijnstok en de ranken? - Troost je: Hij eist veel van je, omdat je een wijnrank bent die vrucht draagt… Hij snoeit je, ut fructum plus afferas, opdat je nog meer vrucht zult dragen.

Natuurlijk is dit wegsnijden en snoeien pijnlijk. Maar hoe sappig zijn daarna de vruchten en hoe rijp de werken!

Toen je die menselijke vertroostingen kwijt was geraakt, ben je achtergebleven met een gevoel van verlatenheid, met een gevoel alsof je aan een draad boven de donkere leegte van een afgrond hing. - En je geschreeuw en hulpgeroep schenen door niemand te worden gehoord.

Deze verlatenheid heb je echt verdiend. Wees nederig. Zoek niet jezelf, noch je gemak; houd van het Kruis, want het is te weinig om het alleen maar te dragen. De Heer zal je gebed verhoren. - En je zinnen zullen tot rust komen. - Je gewonde hart zal helen. - En je zult vrede hebben.

Je bent uiterst gevoelig. - Alles doet je geestelijk en lichamelijk pijn. Alles is een verleiding voor je geworden…

Wees nederig, ik herhaal het, en je zult zien hoe vlug je uit deze toestand bevrijd wordt; je verdriet zal in vreugde veranderen en de verleiding in vaste zekerheid.

Maar verlevendig ondertussen je geloof. Vervul je met hoop en bid zonder ophouden akten van liefde; ook al denk je dat het slechts lege woorden zijn.