Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Waarheidsliefde → de waarheid verdedigen.

Heb geen angst voor de waarheid, ook al zou ze je het leven kosten.

Water in de wijn doen? - Alleen in het woordenboek van hen die geen zin hebben om te strijden, gemakzuchtigen, sluwerds en lafaards, staat dat men “inschikkelijk moet zijn!”, want zij hebben zich reeds bij voorbaat gewonnen gegeven.

Vroeger, toen de menselijke kennis, de wetenschap, nog zeer beperkt was, scheen het goed mogelijk dat een enkele geleerde ons heilig Geloof kon uitleggen en verdedigen.

Tegenwoordig, met de uitbreiding en verdieping van de wetenschappen, zullen de apologeten het werk moeten verdelen om op alle terreinen de Kerk wetenschappelijk te kunnen verdedigen.

- Ook jij kunt je niet onttrekken aan deze verplichting.

Toegeeflijkheid is een duidelijk teken dat men de waarheid niet heeft. - Wanneer iemand toegeeflijk is in zaken van ideaal, van eer of van Geloof, dan is dat een mens… zonder idealen, zonder eer en zonder Geloof.

Die man van God, gehard in de strijd, redeneerde als volgt: Zo, ik ben dus niet toegeeflijk? Natuurlijk niet: want ik ben overtuigd van de waarheid van mijn ideaal. U daarentegen bent zeer toegeeflijk…: gelooft u dat twee en twee drie en een half is? - Nee?…, zelfs niet uit vriendschap geeft u toe in zo'n kleine aangelegenheid?

- Dat komt, omdat u er voor de eerste keer van overtuigd bent de waarheid te bezitten…, en u naar mijn kant bent overgelopen!

De heilige ontoegeeflijkheid is geen fanatisme.

Wees ontoegeeflijk in leer en in gedrag. - Maar soepel in de vorm. - Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen.

- Wees ontoegeeflijk, maar niet halsstarrig.

De ontoegeeflijkheid is geen ontoegeeflijkheid zonder meer, maar “heilige ontoegeeflijkheid”.

Laten we niet vergeten, dat er ook een “heilige dwang” bestaat.