Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eeuwig leven  → hoop op de hemel.

Denk op het moment van de verleiding aan de Liefde die je in de hemel wacht: voed de deugd van de hoop. Dit is geen gebrek aan onbaatzuchtigheid.

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Als de liefde, zelfs de menselijke liefde, hier op aarde al zoveel troost geeft, wát zal dan de Liefde in de hemel wel niet zijn?

Doe alles onbaatzuchtig, uit zuivere liefde, alsof er beloning noch straf bestond. - Maar koester in je hart de heerlijke hoop op de hemel.

Heb je nooit de wereldse mensen met droeve stem horen klagen, dat “iedere dag die voorbijgaat een beetje sterven is”? Maar ik zeg je: verheug je, apostel, want iedere dag die voorbijgaat, brengt je dichter bij het Leven.

Voor “de anderen” is de dood een verschrikking, die hen verlamt. - Voor ons is de dood - het Leven - een aanmoediging die ons vooruitdrijft.

Voor hen is hij het einde. Voor ons, het begin.

Vat moed. - Weet je niet, dat St. Paulus tot de Korintiërs gezegd heeft: “Ieder zal een loon ontvangen, overeenkomstig zijn werken”?

Verwijzingen naar de H. Schrift