Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eeuwig leven .

Het betrekkelijke en armzalige geluk van de egoïst die zich opsluit in zijn ivoren toren, in zijn pantser, is in deze wereld niet moeilijk te verkrijgen. - Maar het geluk van de egoïst is onbestendig.

Wil je voor deze karikatuur van de hemel afzien van het Geluk van de Heerlijkheid, die geen einde kent?

Waarom je vooroverbuigen om te drinken uit de poel van de aardse vertroostingen, als je je dorst kunt lessen aan de wateren die opspringen tot het eeuwig leven?

Ben je bang om boete te doen?… De boetedoening, die je zal helpen om het eeuwige Leven te verkrijgen. - Zie je niet, hoe de mensen zich daarentegen onderwerpen aan duizend kwellingen van een bloedige operatie om dit armzalige leven van nu te behouden?

Wil ik je eens heel precies zeggen, wat ik van “jouw weg” denk? - Welnu, luister: als je aan de roep beantwoordt, zul je voor Christus werken als de beste. Aan die roep zul je kunnen beantwoorden, als je een mens van gebed wordt. Dan zul je, hongerend naar opoffering, het zwaarste werk proberen te doen… En je zult hier beneden gelukkig zijn en daarna volkomen gelukkig in het eeuwige leven.

Zakenlieden zeggen dat tijd geld is. - Dit lijkt mij weinig: onze zaken zijn de zielen, en voor ons is tijd eeuwige gelukzaligheid!

Als we, om een aards leven te redden, met algemene bijval geweld gebruiken om te voorkomen dat iemand zelfmoord pleegt, zouden we dan niet dezelfde dwang, - de heilige dwang -, kunnen gebruiken om het Leven (met hoofdletter) te redden van velen die met alle geweld stompzinnig hun ziel willen vermoorden?

“Dit is uw uur en de macht van de duisternis”. - Heeft de zondaar dan ook zijn uur? - Ja…, en God zijn eeuwigheid!

De hemel: “Geen oog heeft gezien, geen oor heeft gehoord en geen mens kan het zich voorstellen, al wat God bereid heeft voor hen die Hem liefhebben”.

Spoort deze openbaring van de apostel je niet aan om te strijden?

Dit is de sleutel van de deur, die toegang geeft tot het Rijk der Hemelen: Qui facit voluntatem Patris mei qui in coelis est, ipse intrabit in regnum coelorum. Wie de wil van mijn Vader doet…, die zal binnengaan!

Het is goed, God de eer te geven, zonder een voorschot te willen nemen (vrouw, kinderen, eerbetoon…) op de glorie, waarvan wij met Hem overvloedig zullen genieten in het Leven…

Bovendien is Hij edelmoedig… Hij geeft het honderdvoudige. En dit geldt zelfs met betrekking tot de kinderen. - Velen zien hiervan af omwille van Zijn eer, en hebben duizenden geestelijke kinderen. - Kinderen, zoals wij het zijn van onze Vader die in de hemel woont.

Je bent niet “enthousiast” genoeg. - Daarom sleep je zo weinig mensen mee. - Het lijkt wel of je niet erg overtuigd bent van wat je wint, wanneer je om Christus' wil afstand doet van de dingen van deze wereld.

Vergelijk eens: voor één krijg je er honderd terug plus het eeuwige leven! - Vind je dat zo'n slechte “koop”?

Omdat je in pauca fidelis, in het kleine getrouw geweest bent, ga binnen in de vreugde van je Heer. - Dit zijn woorden van Christus. - In pauca fidelis!… - Zul je de kleine dingen blijven geringschatten, nu je weet dat de heerlijkheid beloofd is aan wie er goed op letten?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift