Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bovennatuurlijk leven  → innerlijk leven .

Het gebed is het fundament van het geestelijk gebouw. - Het gebed is almachtig.

Afleiding zoeken. - Je hebt afleiding nodig!… Je spert je ogen wijd open, om de beelden van de wereld goed op te nemen, of je knijpt ze samen omdat je kortzichtig bent.

Sluit ze helemaal: heb innerlijk leven, en je zult in onvermoede kleuren en vormen de pracht van een mooiere en nieuwe wereld zien: je zult met God omgaan…, je armzaligheid erkennen…, en in God opgaan - met een vergoddelijking die, naarmate je dichter bij de Vader komt, je meer tot broeder zal maken van je broeders, de mensen.

Onder de sneeuw waren de planten niet te zien; en de boer van wie het veld was, zei verheugd: “Nu groeien ze van binnen”.

Ik dacht aan jou: aan je noodgedwongen nietsdoen… Zeg eens: groei jij ook van binnen?

“Men kan niet tegelijk wortel en kruin zijn als men niet tevens sap is, dat wil zeggen geest, iets dat binnenin werkt”.

- Je vriend die deze woorden schreef, wist dat je van nobele idealen bezield was. - En hij wees je de weg: discretie en offer, het werken van binnen!

Openbare gebeurtenissen hebben je een vrijwillige afzondering opgelegd, die door de omstandigheden misschien erger geworden is dan het opgesloten zitten in een gevangenis. - Je persoonlijkheid heeft als het ware een verduistering ondergaan. Je hebt geen werkterrein meer: overal vind je nog slechts egoïsme, nieuwsgierigheid, onbegrip en roddel. - Zo! En wat dan nog? Ben je je volledig vrije wil vergeten en je macht als “kind van God”? - Het ontbreken van bladeren en bloemen (van de uiterlijke bezigheden) verhindert het toenemen en de werkzaamheid van de wortels (het innerlijk leven) niet.

Werk: de gebeurtenissen zullen een andere loop nemen en je zult vruchten dragen, talrijker en smakelijker dan tevoren.

Rennen, rennen!… Doen, doen!… Koortsachtige bedrijvigheid, de dwaasheid om steeds in beweging te zijn… Prachtige materiële constructies…

Geestelijk gezien: planken brandhout, goedkoop katoen, overgeschilderde coulissen… rennen, doen! - Een hoop volk aan het lopen: heen en weer.

Zij werken namelijk met het zicht op het heden: zij leven van het ene moment in het andere. - Jij moet alles bezien in het licht der eeuwigheid, toekomst en verleden steeds voor ogen houdend…

Rust. - Vrede. - Leid een intens innerlijk leven. Zonder te rennen, zonder de dwaasheid almaar van plaats te willen veranderen. - Vanaf de plaats die het leven je toegewezen heeft, zul je dan voor velen een geestelijke krachtbron van licht en energie zijn!…, zonder zelf aan kracht en licht in te boeten.