Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kalmte.

Als je God bij je weet, zal boven de oorverdovende storm, het licht van de zon in je ogen schitteren; en onder de stroom van de wilde en verwoestende golven, zullen kalmte en rust in je ziel heersen.

Verwar sereniteit niet met luiheid, nalatigheid, besluiteloosheid of het uit de weg gaan van problemen die om een oplossing vragen.

Sereniteit gaat altijd samen met inzet, een deugd die nodig is om hangende kwesties zonder uitstel onder ogen te zien en op te lossen.

Als we vinden dat we onrechtvaardig worden beschuldigd, laten we ons gedrag dan in de aanwezigheid van God onderzoeken, cum gaudio et pace, met een blijde sereniteit, en rechtzetten wat de naastenliefde verlangt, ook als het om onschuldige dingen gaat.

We moeten ons elke dag meer inspannen om heilig te worden en laten ze dan maar zeggen wat ze willen, als de volgende zaligspreking maar van toepassing is: Beati estis cum… dixerint omne malum adversus vos mentientes propter me, zalig zijt gij, wanneer men u… lasterlijk van allerlei kwaad beticht om Mijnentwil.

Intriges, laaghartige interpretaties - gesneden naar de maat van het hart van wie die praatjes rondstrooit -, lafhartig gefluister… Het komt in veel kringen helaas herhaaldelijk voor: zelf doet men niets, en anderen wordt het onmogelijk gemaakt te werken.

Overweeg rustig deze verzen van de psalmist: “Israëls God, voor mijn broeders werd ik een vreemde; iemand van elders voor mijn moeders zonen; de ijver voor uw huis heeft mij verteerd, mij trof de smaad van uw smaders”… en ga gewoon door met werken.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift