Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gemeenschap van de heiligen → overdracht van bovennatuurlijk leven.

Een katholieke geest hebben impliceert dat we de zorg voor de hele Kerk op onze schouders voelen rusten en niet alleen de zorg voor een of ander concreet stukje ervan. Het vereist dat ons smeekgebed de hele wereld omvat, van noord tot zuid, van oost tot west.

Op die manier zul je de uitroep - het schietgebedje - van die vriend van ons begrijpen, toen hij de liefdeloosheid van velen jegens onze heilige Moeder de Kerk zag: Ik lijd om de Kerk!

Het heilswerk van de Kerk is, elke dag opnieuw, als een groot geweven doek dat wij de Heer aanbieden, want wij - allen die gedoopt zijn - vormen samen de Kerk.

Met trouw en edelmoedigheid zal dat doek prachtig en perfect worden. Maar als de één hier een draadje los laat zitten en een ander daar, en weer een ander aan de achterkant van het doek…, hebben we in plaats van een mooi geweven doek een stuk stof dat aan flarden is.

Maak je geen zorgen als je werk onvruchtbaar lijkt. Als je gezaaid hebt met zaad van heiligheid, dan gaat het niet verloren; anderen zullen oogsten.

In mijn gesprekken met echtparen dring ik er vaak op aan om, zolang zij tijd van leven hebben, hun kinderen te helpen heilig te worden. Hoewel niemand dat hier op aarde kan bereiken, kunnen we wel strijden, strijden en nog eens strijden.

Daar wil ik aan toevoegen: jullie, christelijke ouders, zijn een grote geestelijke motor voor jullie kinderen, waardoor jullie hun de sterkte van God geven voor deze strijd om te overwinnen en heilig te worden. Laat hen niet in de steek!

Denk eraan dagelijks voor deze intentie te bidden: dat alle katholieken trouw zijn, dat we besluiten te strijden om heilig te worden.

Dat spreekt natuurlijk vanzelf! Wat zouden wij anders wensen voor de mensen die ons lief zijn, en die met ons verbonden zijn door de sterke band van het geloof?

Door je plichten van harte en edelmoedig te vervullen, bereik je dat de Heer ook overvloedige genade aan andere mensen geeft.