Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Spijt → verdriet uit liefde.

Vraag de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, en ook je Moeder Maria, dat ze je helpen jezelf te kennen en al deze lage dingen van je te betreuren die - helaas - zoveel sporen in je achterlieten… Zeg Hem ook, zonder de ogen voor je eigen ellende te sluiten: geef mij, Jezus, een liefde als een louterend vuur, waarin mijn arme vlees, mijn arme hart, mijn arme ziel en mijn arme lichaam worden verteerd en gezuiverd van alle aardse ellende… En als mijn eigen ik dan helemaal 'leeg' is, vul het dan met U, zodat ik me nooit hecht aan iets van hier beneden, maar alleen door uw liefde gedragen word.

Een goede manier om gewetensonderzoek te doen:

Heb ik vandaag de tegenslagen die God voor mij bedoeld heeft als boetedoening weten te aanvaarden? Ook de tegenslagen die mijn medemensen mij bezorgden door hun manier van zijn? En die van mijn eigen ellende?

Heb ik de Heer, als boetedoening, het verdriet aangeboden dat ik voel omdat ik Hem zo ontzettend vaak beledigd heb? Ook het feit dat ik mij ervoor schaam en het als vernederend ervaar zo weinig vooruitgang te boeken op de weg van de deugden?

In mijn ellende heb ik me eens bij een vriend beklaagd, omdat het me leek dat Jezus alleen maar voorbijging… en mij alleen liet.

Ik had er meteen spijt van en vol vertrouwen zei ik tegen de Heer: zo is het niet, mijn geliefde Jezus. Zonder twijfel ben ik het die zich van U heeft afgewend. Dát zal nooit meer gebeuren!

Richt je tot de heilige Maagd en vraag haar - als bewijs van haar liefde voor jou - het geschenk van het berouw over je zonden en over de zonden van alle mannen en vrouwen van alle tijden; een diep berouw met verdriet uit liefde.

En durf er vanuit deze houding aan toe te voegen: Moeder, U bent mijn Leven en mijn Hoop, neem mij bij de hand… en als er op dit moment iets in mij is dat God, mijn Vader, niet aangenaam is, laat het mij dan zien, zodat wij het samen kunnen uitrukken.

Ga onbevangen verder: O goedertieren, o liefdevolle, o zoete Maagd Maria; bid voor mij, heilige Moeder van God, opdat ik, door de allerbeminnelijkste wil van uw Zoon te vervullen, de belofte van Christus waardig word.

Ik neem iets over van wat je geschreven hebt: “Domine, tu scis quia amo te, Heer, Gij weet dat ik U bemin! Jezus, hoe vaak heb ik deze woorden van uw Petrus niet herhaald als een zoetzure litanie. Ik weet dat ik van U houd, maar ik ben niet zo zeker van mijzelf! Daarom durf ik het U niet onomwonden te zeggen. Ik verloochen U zo vaak! Tu scis, Domine, U weet, dat ik van U houd! Jezus, ik zou graag willen dat mijn doen en laten nooit in tegenspraak is met deze opwellingen van mijn hart.”

Blijf op deze manier bidden! Hij zal je zeker horen.

Zeg Hem vol vertrouwen: Heer, waren mijn tranen, maar tranen van berouw geweest…!

Vraag Hem nederig om het berouw dat je verlangt.

Al zoveel jaren dicht bij Christus en… nog steeds zo'n zondaar!

Doet de vriendschap van Jezus met jou je niet in tranen uitbarsten?

Ik ben er zeker van dat jouw nederig en vurig gebed Hem aangenaam was: Mijn God, wat anderen zeggen kan mij niets schelen. Vergeef mij dat mijn manier van leven beneden peil is. Ik wil heilig worden…! Maar alleen voor U.

Wat heb ik gedaan, Jezus, dat U zoveel van mij houdt? Ik beledig U… maar ik heb U ook lief.

U liefhebben. Zó zal mijn leven worden en niet anders.

Het doet me pijn dat ik zo vaak gevallen ben. Vanaf nu zal ik - met de hulp van God - altijd bij het Kruis zijn.

Wat indrukwekkend zijn deze woorden van een priester: “Ondanks mijn ondankbaarheid heeft Jezus mij een heleboel zonden vergeven. Wat is Hij edelmoedig! Als Hij de vele zonden van Maria Magdalena heeft vergeven, omdat zij zoveel liefhad, hoeveel liefde ben ik Hem dan niet verschuldigd, aangezien Hij mij nóg meer heeft vergeven.”

Jezus, ik wil U liefhebben tot aan de dwaasheid en de heldhaftigheid toe! Met uw genade, Heer, zal ik U nooit meer in de steek laten, ook al zou ik voor U moeten sterven.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift