Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Spijt.

Denk rustig en zonder scrupules over je leven na. Vraag om vergeving en maak het vaste, concrete, duidelijk omlijnde voornemen om je in het een en ander te beteren: in wat je moeite kost, in wat je gewoonlijk niet doet zoals het hoort, en waarvan je heel goed weet dat het anders moet.

Zorg dat je, als je een grote of kleine fout begaan hebt, zo snel mogelijk terugkeert naar God!

Proef de woorden van de psalm: Cor contritum et humiliatum, Deus, non despicies, God zal een berouwvol en nederig hart nooit verachten.

Wie nederig is zal de moed niet verliezen bij het zien van de eigen fouten.

Echte nederigheid zet ertoe aan… vergiffenis te vragen.

Voed in je binnenste het verlangen naar eerherstel, om een steeds dieper berouw te krijgen.

Een vertrouwelijk verzoek van een klein kind: Heer, ik zou net zoveel berouw willen hebben, als de mensen hadden die U het meest aangenaam wisten te zijn.

Het geestelijk leven - daar blijf ik met opzet op hameren - is een voortdurend beginnen en opnieuw beginnen.

Opnieuw beginnen? Ja! Elke keer als je een akte van berouw bidt - en dat zouden we vele keren per dag moeten doen - begin je opnieuw, omdat je God een nieuwe liefde geeft.

Onze gemeenschappelijke vriend schreef: “Ik heb de Heer heel vaak vergeving gevraagd voor mijn grote zonden. Ik zei Hem dat ik van Hem hield, waarna ik het kruis kuste en Hem bedankte voor zijn vaderlijke voorzienigheid in deze dagen. Tot mijn verbazing zei ik, net zoals vele jaren geleden, zonder het goed te beseffen: Dei perfecta sunt opera, alle werken van God zijn volmaakt. Op hetzelfde moment had ik de volstrekte zekerheid - er bleef niet de minste twijfel over - dat dat het antwoord was van God aan zijn zondig, maar liefdevol schepsel. Ik vertrouw volledig op Hem! Hij zij gezegend!!”

Ik antwoordde hem onmiddellijk: “De Heer is altijd als een goede Vader en Hij geeft voortdurend blijk van zijn liefde. Vestig al je hoop op Hem… en blijf strijden.”

Jij en ik, wij kunnen niet zeggen dat we niet bij de dood van Christus betrokken zijn, ook al doet het ons pijn het te erkennen; ik vraag God overigens dat Hij die pijn nog versterkt. De zonden van de mensen waren immers de hamerslagen die Hem met spijkers aan het kruishout nagelden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift