Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Leer → catechese.

Er zijn twee terreinen die van beslissend belang zijn in het leven van de volkeren: de huwelijkswetgeving en de onderwijswetgeving. Op deze terreinen moeten de kinderen van God sterk staan en zich belangeloos inzetten uit liefde voor alle mensen.

Ik vraag de Heer dagelijks, met heel mijn hart, dat Hij ons de gave van talen geeft. Ik bedoel hiermee niet de kennis van verschillende talen, maar het vermogen om ons aan te passen aan de capaciteit van de toehoorders.

Het gaat er niet om “als een dwaas tot het volk te spreken, opdat het luistert”, maar om als een wijze, als een christen te spreken, op een manier die voor iedereen toegankelijk is.

Deze gave van talen vraag ik de Heer en zijn gezegende Moeder, voor al hun kinderen.

De boze opzet van sommigen en de onwetendheid van velen: dát zijn de vijanden van God en van zijn Kerk.

Laten we de slechtwillenden ontwapenen en de onwetenden kennis bijbrengen… Met de hulp van God en met onze inzet zullen we de wereld redden.

Ik wil je op het hart drukken de Heer te vragen om ons, zijn kinderen, de 'gave van talen' te geven, de gave waardoor we door iedereen begrepen worden.

Uit de bladzijden van het evangelie kun je afleiden waarom ik naar deze 'gave van talen' verlang, want ze staan vol met gelijkenissen en voorbeelden die de leer tastbaar en het geestelijke aanschouwelijk maken, zonder afbreuk te doen aan het woord van God.

Voor allen - geleerden en minder geleerden - is het gemakkelijker de goddelijke boodschap te beschouwen en te begrijpen door middel van deze menselijke beelden.

De vijanden van Jezus - en sommigen die zeggen zijn vriend te zijn - maken zich, toegerust met het harnas van de menselijke wetenschap en met het zwaard van de macht in de vuist, vrolijk over de christenen, zoals de Filistijn zich vrolijk maakte over David en op hem neerkeek.

Ook nu zal de Goliath van de haat, van de leugen, van de terreur, van de secularisatie, van de onverschilligheid… ter aarde storten. De reus van de valse ideologieën zal gewond raken door de schijnbaar zwakke wapens van de christelijke geest - gebed, boete, daden - en we zullen hem beroven van de wapenrusting van zijn dwaalleren, om onze medemensen toe te rusten met de echte wetenschap: de christelijke cultuur en de christelijke levenswijze.

Een nogal hoog percentage van de mensen die regelmatig de sacramenten ontvangen, leest slechte kranten en tijdschriften…

Rustig en met liefde tot God moeten wij hun de leer uitleggen en hun vragen die duivelse vodjes papier niet te lezen. Uit schaamte zeggen ze dat hun familieleden die kopen, ook al doen ze het misschien zelf.

Verwijzingen naar de H. Schrift