Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Heiligheid → voorwaarde van werkzaamheid.

Leg de genade niets in de weg. Je moet je ervan overtuigen dat je om gist te zijn heilig moet worden, dat je moet strijden om je met Hem te vereenzelvigen.

De nederige en vreugdevolle zang van Maria in het Magnificat herinnert ons aan de oneindige edelmoedigheid van de Heer jegens hen die als kinderen worden, zich vernederen en aanvaarden dat zij niets zijn.

De Heer wil dat je heilig wordt, zodat je anderen zult heiligen. Maar daarvoor moet je de moed en de oprechtheid hebben eerst naar jezelf te kijken, dan naar God… en pas daarna naar de wereld.

Heiligheid, echte heiligheid, zal over de rand van de kruik heen stromen en hart en ziel van andere mensen vullen uit deze overvloed.

Wij, kinderen van God, zullen heilig worden als we anderen helpen heilig te worden. Vraag je elke dag weer af of het christelijk leven zich in jouw omgeving verbreidt.

Als je gehoor geeft aan de impulsen van de genade zul je vruchten voortbrengen. Duurzame vruchten, ter ere van God.

Heiligheid maakt doeltreffend, ook als de heilige zelf de vruchten niet ziet of oogst.

Je mag de ziel van de mensen om je heen niet schaden door nalatig te zijn of een slecht voorbeeld te geven.

Je hebt - hoe dan ook! - de verantwoordelijkheid voor de christelijke leefwijze van je naasten, voor de geestelijke werkkracht van allen, voor hun heiligheid.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift