Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Heiligheid → voorwaarde van werkzaamheid.

Ik twijfel niet aan je eerlijkheid. - Ik weet dat je handelt in tegenwoordigheid van God. Maar, er is een “maar”: jouw daden worden gezien of kunnen worden gezien door mensen die menselijk oordelen… En het is nodig hun een goed voorbeeld te geven.

Student: vorm je in een solide en actieve vroomheid, munt uit in de studie en heb een vurig verlangen naar het apostolaat in je beroep. - Uit die innerlijke kracht van je godsdienstige en wetenschappelijke vorming zal, dat voorspel ik, een snelle en brede ontplooiing volgen.

Je bent heel diep gevallen! - Begin nu vanuit die diepte weer met de opbouw. - Wees nederig. Cor contritum et humiliatum, Deus, non despicies. God zal een berouwvol en vernederd hart niet versmaden.

Leiders!… Sterk je wil, opdat God van jou een aanvoerder maakt. Weet je niet hoe die vervloekte geheime genootschappen te werk gaan? Nooit hebben ze de massa's voor zich gewonnen. - In hun holen leiden ze een aantal duivelsmensen op, die de menigte ophitsen en in oproer brengen, haar dol maken, om haar mee te voeren naar de afgrond van elke wanorde…, en naar de hel. - Zij dragen een vervloekt zaad.

Als je wilt…, zul jij het woord van God uitdragen, dat duizend maal gezegend is en niet kan falen. Als je edelmoedig bent…, als je meewerkt, met je persoonlijke heiliging, zul jij de heiliging van de anderen verkrijgen: zo vestig jij het rijk van Christus: Omnes cum Petro ad Jesum per Mariam. Allen met Petrus naar Jezus door Maria.

Rennen, rennen!… Doen, doen!… Koortsachtige bedrijvigheid, de dwaasheid om steeds in beweging te zijn… Prachtige materiële constructies…

Geestelijk gezien: planken brandhout, goedkoop katoen, overgeschilderde coulissen… rennen, doen! - Een hoop volk aan het lopen: heen en weer.

Zij werken namelijk met het zicht op het heden: zij leven van het ene moment in het andere. - Jij moet alles bezien in het licht der eeuwigheid, toekomst en verleden steeds voor ogen houdend…

Rust. - Vrede. - Leid een intens innerlijk leven. Zonder te rennen, zonder de dwaasheid almaar van plaats te willen veranderen. - Vanaf de plaats die het leven je toegewezen heeft, zul je dan voor velen een geestelijke krachtbron van licht en energie zijn!…, zonder zelf aan kracht en licht in te boeten.

Apostolische mens, je bent zout. - Bonum est sal, het zout is goed, zo zegt het heilig Evangelie, si autem sal evanuerit, maar als het zout zijn kracht verliest…, dan deugt het noch voor het land, noch voor de mest; men werpt het weg als nutteloos.

Apostolische mens, je bent zout. - Maar als je je kracht verliest…

Apostel: eerst jezelf. - De Heer heeft gezegd bij St. Matteüs: “Velen zullen Mij op de dag van het oordeel zeggen: Heer, Heer! Hebben wij niet in Uw naam geprofeteerd, de duivels uitgedreven en veel wonderen gedaan? Dan zal Ik hun onomwonden verklaren: Nooit heb Ik u als de mijnen beschouwd; gaat weg van Mij, gij die ongerechtigheid doet”.

Laat het niet gebeuren, zegt St. Paulus, dat ik, na voor anderen gepreekt te hebben, zelf verloren ga.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Het is nodig, dat je een “mens van God“ bent, een mens van innerlijk leven, een mens van gebed en offer. - Jouw apostolaat moet zijn als het overvloeien van je leven “van binnen”.

Het is nutteloos je in zoveel uiterlijke activiteiten te storten, als je de Liefde niet hebt. - Dat is hetzelfde als naaien met een naald zonder draad.

Hoe jammer zou het zijn, als je uiteindelijk “jouw” apostolaat beoefend had en niet “Zijn” Apostolaat!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift