Lijst van punten

Er zijn 16 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Dienst → geest van dienstbaarheid.

Iedere dag opnieuw begin je je werk samen met Christus en zet je je weer in voor veel mensen die Hem zoeken. Wees ervan overtuigd dat je dat alleen kan door je toevlucht te nemen tot de Heer; dat is de enige weg.

Alleen in en door het gebed leren wij anderen van dienst te zijn!

Je krijgt een sterker innerlijk leven door dagelijks te strijden om de vroomheidsoefeningen met liefde te doen - sterker nog, met liefde te beleven -, want onze weg als kinderen van God is een weg van liefde.

De goddelijke Meester heeft ons een grote en mooie opdracht toevertrouwd: dienen! De bereidheid om te dienen verleent de mens een grote innerlijke waarde en is volledig te verenigen met de liefde voor de vrijheid, die het werk van de christen moet kenmerken.

Broederlijke vermaningen geven is een duidelijk bewijs van de bovennatuurlijke deugd van de liefde. Verwaarloos dit niet. Het kan moeite kosten; het is gemakkelijker het uit de weg te gaan - veel gemakkelijker zelfs! - maar dat is niet bovennatuurlijk.

En van die nalatigheden zul je rekenschap moeten geven aan God.

Als je iemand een broederlijke vermaning moet geven, doe het dan wat vorm en inhoud betreft op een uiterst fijngevoelige manier - met liefde -, want op dat ogenblik ben je een instrument van God.

Als je in staat bent van anderen te houden en je deze genegenheid - die wortelt in de fijngevoelige liefde van Christus - onder allen verbreidt, zullen jullie een steun zijn voor elkaar. En mocht iemand dreigen te vallen, dan zal hij zich door die broederlijkheid gesteund en aangespoord voelen om trouw te zijn aan God.

Versterk je geest van versterving door kleine attenties te hebben en de weg naar de heiligheid midden in de wereld voor allen aantrekkelijk te maken. Een glimlach zal soms de beste uiting zijn van de geest van boetvaardigheid.

Wat zou het mooi zijn als jij jezelf, iedere dag opnieuw, van harte en onopgemerkt, weet weg te cijferen om de anderen het leven aangenaam te maken.

Op deze manier had Christus de mensen lief.

Zorg ervoor dat er, daar waar je bent, een goede stemming heerst - echte blijdschap -, die de vrucht van innerlijk leven is.

Let erop - en dat kan een heel interessante versterving zijn - dat je gesprekken niet om jezelf draaien.

De meeste mensen die persoonlijke problemen hebben, 'hebben die' door een egoïstisch om zichzelf draaien.

Het geheim om gelukkig te worden? Geef je aan de anderen, zet je voor hen in, zonder dankbaarheid te verwachten.

Hier heb je een gedragslijn voor de broederlijkheid en de geest van dienstvaardigheid: zorg ervoor dat de anderen, wanneer jij er niet bent, met het werk dat je onder handen hebt verder kunnen gaan. Geef je ervaringen edelmoedig door en maak jezelf niet onmisbaar.

Als ik zeg dat men als een tapijt moet zijn waarop anderen zacht kunnen lopen, is dat niet zo maar een mooie gedachte; het moet werkelijkheid worden! Het is moeilijk, want heilig worden is moeilijk; maar het is ook gemakkelijk, omdat - ik wil het nog eens benadrukken - heiligheid voor iedereen haalbaar is.

Wie echt liefheeft, heeft geen tijd om met zichzelf bezig te zijn. Hij heeft geen ruimte voor de hoogmoed en zal alleen maar gelegenheden zoeken om anderen van dienst te zijn!

Er is geen betere heerschappij dan het dienen: in vrijwillige dienstbaarheid aan allen!

Zo wordt echte eer verworven: de eer op aarde en de eer in de hemel.