Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Dienst → geest van dienstbaarheid.

Ik werk me een ongeluk om mijn jongere broers het - makkelijker te laten hebben, zoals u ons aanbeveelt. Wat maakt het je blij als je je op die manier - uitslooft!

Je leven is dienstbaarheid, maar steeds in volkomen trouw en zonder dat je voorwaarden stelt: alleen op die manier zullen we het rendement opleveren dat de Heer van ons verwacht.

Als de Heer je een goede eigenschap of bekwaamheid heeft gegeven, is die niet alleen bedoeld voor je eigen plezier of om ermee te pronken, maar om haar liefdevol in dienst van je naaste te gebruiken.

En wanneer krijg je een betere gelegenheid om te dienen dan op dit moment, nu je gezamenlijk leeft met zoveel mensen die hetzelfde ideaal met je delen?

Ze zeggen dat hij het heel ver zal brengen en als je denkt aan zijn toekomstige verantwoordelijkheid slaat de schrik je om het hart. - Niemand kent een belangeloos stuk werk van hem, of iets goeds dat hij ooit heeft gezegd, of een vruchtbaar geschrift. - Hij is een negatief levend mens. - Hij wekt altijd de indruk dat hij in diepzinnige gedachten is verzonken, hoewel van hem bekend is dat hij nooit ideeën heeft ontwikkeld die de moeite van het overdenken waard waren. - In zijn gezicht en in zijn manieren heeft hij de ernst van een muilezel en dat heeft hem de naam bezorgd een - wijs en verstandig man - te zijn

Hij zal het heel ver brengen! Maar ik vraag me af: wat zal hij anderen kunnen leren, hoe en waarin zal hij hen kunnen dienen, als we hem niet helpen om te veranderen?

Er zijn twee methoden om op te klimmen: een christelijke, namelijk door je op een edele en flinke manier in te spannen om dienstbaar te zijn aan anderen; en een heidense, door op een lage en eerloze manier je naaste naar beneden te drukken.

Beweer niet dat je voor Gods aanschijn leeft, als je niet je best doet om altijd en in elk opzicht in eerlijke, echte broederlijkheid tegenover de mensen te staan, tegenover ieder mens.

De - eerzuchtigen, mensen met kleine, miserabele persoonlijke ambities, begrijpen niet dat vrienden van God - iets - proberen te bereiken omdat ze willen dienen, en niet uit - eerzucht.

Vergeet jezelf - Het moet je ambitie zijn om alleen maar voor je broers te leven, voor de zielen, voor de Kerk - in één woord, voor God.

Te midden van de feestvreugde van Kana merkt alleen Maria maar dat de wijn op is - Zelfs de kleinste gelegenheden om dienstbaar te zijn worden opgemerkt door een ziel die, zoals Zij, leeft vanuit een ware hartstocht om zich aan de naaste te wijden, omwille van God.

Maatschappelijke posities - Hoog, of laag? - Wat kan jou het schelen! - Jij die, zoals je zelf zegt, bent gekomen om je nuttig te maken, om te dienen, om je totaal beschikbaar te stellen: gedraag je daar dan naar.

Als het je moeite kost om iemand een plezier te doen, een dienst te bewijzen, denk er dan aan dat hij een kind van God is en herinner je dat de Heer ons heeft bevolen elkaar lief te hebben.

En verder: dring iedere dag dieper in dit evangelische voorschrift door! Blijf niet aan de oppervlakte. Trek er de consequenties uit - dat is niet zo moeilijk, en richt je gedrag van ieder ogenblik naar die eisen.

De plicht van broederliefde tegenover alle zielen zal ervoor zorgen dat je het - apostolaat van de kleine dingen - gaat beoefenen, zonder dat ze het merken: met een ware drang om te dienen, zodat de weg hen aangenaam zal voorkomen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift