Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Bekoringen → remedies.

Als je de zwakte van het vlees voelt, zeg Hem dan steeds weer: uw kruis, Heer, voor mijn arme lichaam dat moe wordt en in opstand komt!

Als het panorama van je inwendig leven, van je ziel, duister wordt, laat je dan als een blinde bij de hand leiden.

De Heer zal je na enige tijd weer licht en helderheid geven, omdat je in staat was je hoofd te buigen.

Bid vol overtuiging met de psalmist: “Heer, Gij zijt mijn toevlucht en mijn sterkte, in U stel ik mijn vertrouwen!”

Ik garandeer je dat Hij je - bij bekoringen en… als je valt! - zal behoeden voor de hinderlagen van de 'duivel van de rijpere leeftijd', wanneer jaren en deugden in jou gerijpt zouden moeten zijn en je uit ervaring zou moeten weten dat alleen Hij de Sterkte is.

Als je de prikkel van het arme vlees voelt, die soms heftig toeslaat, kus dan het kruis, kus het vaak en heel vastberaden, ook al denk je dat je het zonder liefde doet.

Wij ervaren, net zoals de heilige Augustinus, dat ongeregelde begeerten ons naar beneden trekken. Tegelijkertijd ontdekken wij in ons hart grote, edele, zuivere verlangens. Er onstaat tweestrijd.

Als je, met de genade van de Heer, de ascetische middelen aanwendt, de aanwezigheid van God zoekt, verstervingen - en schrik niet: boete - doet, dan zul je vooruitgaan, vrede bezitten en de overwinning behalen.

Neem je toevlucht tot Onze Lieve Vrouw, Moeder van God en onze Moeder, om haar voor alle mensen de reinheid naar ziel en lichaam te vragen.

Zeg haar dat jij, en hopelijk ook anderen, haar wilt aanroepen om altijd te overwinnen, in de slechte - of goede, en heel goede - tijden, waarin je moet strijden tegen de vijanden van de kinderen Gods.