Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Bekoringen → remedies.

Keer de verleider de rug toe, wanneer hij je in het oor fluistert: waarom zou je je het leven moeilijk maken?

Laat je niet verleiden tot een dialoog met de wellust: Veracht hem.

Bega niet de lafheid “moedig” te zijn. Vlucht!

Denk op het moment van de verleiding aan de Liefde die je in de hemel wacht: voed de deugd van de hoop. Dit is geen gebrek aan onbaatzuchtigheid.

Het lijkt wel of je in je binnenste een stem hoort die zegt: “al die godsdienstige nonsens…!” - En dan hoor je een briljante verdediging van alle zwakheden van ons arme gevallen vlees: “het zijn zijn rechten!”

Wanneer je dat overkomt, zeg dan tegen de vijand dat er een natuurwet bestaat, en een goddelijke wet, en God zelf! - En ook nog een hel.

Domine, si vis, potes me mundare. Heer, als U wilt, kunt U mij genezen. Wat een mooi gebed om het met het geloof van de arme melaatse dikwijls te herhalen, telkens als die dingen voorkomen, waarvan God, jijzelf en ik weet hebben! - Je zult spoedig het antwoord van de Meester horen: volo, mundare. Ik wil, word rein!

Om zijn kuisheid te bewaren, rolde de heilige Franciscus van Assisië zich in de sneeuw, wierp de heilige Benedictus zich in een braamstruik, en sprong de heilige Bernardus in een ijskoude vijver… - En jij, wat heb jij gedaan?

“Als je rechteroog je tot zonde dreigt te brengen…, ruk het uit en werp het ver weg!” - Wat een arm hart heb je, daar het je aanleiding tot zonde geeft!

Klem het tussen je handen, pers het uit: geef het geen troost. - En áls het erom vraagt, zeg het dan langzaam, in vertrouwen en met waarachtig medelijden: “Hart, hart aan het Kruis, hart aan het Kruis!”

Denk niet meer aan je val. - Deze gedachte drukt op je als een loden last, als een stenen plaat en kan gemakkelijk aanleiding geven tot nieuwe bekoringen. - Christus heeft je vergeven, vergeet de oude mens.

Deze bovennatuurlijke manier van handelen is echte krijgstactiek. Je voert strijd - de dagelijkse gevechten van je innerlijk leven - in stellingen die ver voor de verdedigingsmuren van je vesting liggen.

Hier valt de vijand je aan: op je kleine versterving, op je dagelijks gebed, op de orde bij je werk, op je leefplan. Op deze manier valt het hem moeilijk door te dringen tot de kwetsbare torens van je vesting. - En als hij zover raakt, is hij te uitgeput om ze te bestormen.

Bemin Onze Lieve Vrouw. Zij zal overvloedige genaden voor je verkrijgen om in de dagelijkse strijd te zegevieren. - En de duivel zal geen profijt trekken van de boze verlangens die je verteren en steeds sterker worden en met hun welriekend bederf de grote idealen en de verheven geboden, die Christus zelf in je hart gelegd heeft, dreigen te verstikken. - Serviam! Ik wil dienen!

Deze verwarring van je geest en de verleiding die je belaagt, zijn als een blinddoek voor de ogen van je ziel.

Je tast in het duister. - Geef je hardnekkige pogen om alleen te gaan op. Want alléén val je. - Ga naar je geestelijk leidsman, je meerdere. Hij zal je herinneren aan de woorden, die de aartsengel Rafaël tegen Tobias zei: Forti animo esto, in proximo est ut a Deo cureris. Heb goede moed, binnenkort zal God je genezen. - Wees gehoorzaam en de schellen en blinddoeken zullen van je ogen vallen. God zal je met genade en vrede vervullen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift