Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Allerheiligste maagd  → leven en voorrechten.

Als ik lepra had, zou mijn moeder mij toch omhelzen en mijn wonden kussen, zonder ook maar even te aarzelen of bang te zijn.

En de allerheiligste Maagd dan? Als wij merken dat wij lepra hebben, dat wij onder de wonden zitten, laten we dan roepen: Moeder! En de bescherming van onze Moeder is als een heilzame kus op onze wonden.

Richt je tot de Maagd Maria - zij is de Moeder, Dochter en Bruid van God, en ook onze Moeder -, om haar te vragen dat zij meer genade voor je verkrijgt van de Allerheiligste Drieëenheid: de genade van geloof, van hoop, van liefde en van berouw. Wanneer er in het leven een sterke droge wind dreigt op te steken die in staat is de bloemen van de ziel te verdorren, zal deze die van jou niet verdorren…, noch die van je broers en zusters.

Moeder! De moeders van de wereld hebben een duidelijke voorkeur voor het kind dat gehandicapt is; of voor het kind dat zwakker, zieker of minder begaafd is dan de andere kinderen…

Maria, ik weet dat u meer Moeder bent dan alle andere moeders bij elkaar… En omdat ik uw kind ben… en omdat ik zwak ben en ziek… en gehandicapt… en lelijk…

Heb deze zekerheid: als Moeder hebben wij de Moeder van God, de allerheiligste Maagd Maria, Koningin van hemel en aarde.

Heer, laat mij niet alleen. Ziet U niet in wat voor een diepe afgrond dit arme kind van U anders terecht zal komen?

Moeder Maria, ik ben ook een kind van U!

Quomodo fiat istud quoniam virum non cognosco, hoe zal dit wonder geschieden, daar ik geen man beken? Uit deze vraag van Maria aan de engel blijkt de oprechtheid van haar hart.

Door naar Onze Lieve Vrouw te kijken word ik gesterkt in een duidelijke norm: om innerlijke vrede te hebben en in vrede te leven moeten wij heel oprecht zijn tegen God, tegen degenen die leiding geven aan onze ziel en tegen onszelf.

Als je er trots op bent een kind van Onze Lieve Vrouw te zijn, stel je dan de volgende vraag: Hoe vaak geef ik in de loop van de dag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, uiting aan mijn liefde voor Maria?

De almachtige en alwetende God moest zijn Moeder kiezen.

Wat zou jij doen als je je moeder had moeten kiezen? Ik denk dat jij en ik onze eigen moeder hadden gekozen en haar hadden overladen met alle genaden. Dat deed God. Na de Allerheiligste Drieëenheid komt Maria daarom op de eerste plaats.

De theologen ontvouwen een logische redenering voor deze opeenstapeling van genade, en voor de onmogelijkheid dat zij onderworpen zou zijn aan de macht van de duivel: het was passend, God kon het doen en dus deed Hij het. Dat is de verklaring. Het is de duidelijkste verklaring waarom God zijn Moeder, vanaf het allereerste ogenblik, omgaf met alle voorrechten. Zo is zij: mooi, zuiver, rein naar ziel en lichaam!

Alle goedheid, alle lieflijkheid, alle majesteit, alle schoonheid, alle bevalligheid sieren onze Moeder. Ben je er niet heel gelukkig mee zo'n Moeder te hebben?

Neem steeds je toevlucht tot de allerheiligste Maagd Maria, de Moeder van God en de Moeder van alle mensen. Zij zal de Liefde van God, met moederlijke zachtheid, doorgeven aan de mensen met wie je omgaat, opdat ook zij besluiten om in hun dagelijkse bezigheden en in hun beroep van Jezus te getuigen.

Roep de allerheiligste Maagd Maria aan. Vraag haar je altijd te laten zien dat ze je Moeder is: Monstra te esse Matrem! Vraag haar dat je, met de genade van haar Zoon, een helder inzicht in de leer mag krijgen, en een liefdevol en zuiver hart mag hebben. Op die manier zul je naar God weten te gaan en op jouw beurt veel mensen de weg naar God kunnen wijzen.

Verwijzingen naar de H. Schrift