Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Roeping → goddelijke rope .

Een dag van heil, een dag van eeuwig leven is voor ons aangebroken. Opnieuw klinkt het gefluit van de goddelijke Herder en weer zijn die liefdevolle woorden er, vocavi te nomine tuo, Ik heb je bij je naam geroepen.

Zoals onze moeder, roept Hij ons bij onze naam; bij de naam waarmee we thuis geliefkoosd werden. Daar, in de intimiteit van je ziel, roept Hij. Je hoeft alleen maar te antwoorden: Ecce ego, quia vocasti me, Hier ben ik, omdat Gij mij geroepen hebt. En deze keer ben ik vastbesloten de tijd niet voorbij te laten gaan, als water dat over rotsen loopt, zonder ook maar een spoor achter te laten.

Denk vol dankbaarheid aan deze indrukwekkende woorden van de Heilige Geest: Elegit nos ante mundi constitutionem, Hij heeft ons uitverkoren vóór de schepping van de wereld, ut essemus sancti in conspectu eius, om heilig te zijn voor zijn aangezicht!

Heilig zijn is niet gemakkelijk, maar ook niet moeilijk. Heilig zijn is een goed christen zijn: lijken op Christus. Hoe meer iemand op Christus lijkt, hoe meer christen, hoe meer van Christus, hoe heiliger hij is.

En welke middelen hebben we? Dezelfde als de eerste gelovigen die Christus zelf gezien hebben, of Hem leerden kennen door woorden van de apostelen of van de evangelisten.

Ik weet niet wat jou gebeurt…, maar ik wil je in vertrouwen vertellen dat ik ontroerd raak bij het lezen van de woorden van de profeet Jesaja: Ego vocavi te nomine tuo, meus es tu, Ik heb je bij je naam geroepen, Ik heb je naar mijn Kerk gebracht, je bent van Mij! God zegt dat ik van Hem ben! Het is om gek te worden van Liefde!

Herinner iedereen eraan - dat geldt in het bijzonder voor veel vaders en moeders die zich katholiek noemen -, dat 'roeping' het roepen van God is, een genade van de Heer, een uitverkiezing van de goddelijke goedheid, een reden tot heilige trots, een oproep allen van harte te dienen uit liefde tot Christus.

Geef het door aan anderen: het is voor ouders geen offer als God hun kinderen vraagt. Ook is het voor wie Hij roept geen offer Hem te volgen.

Het is juist een geweldige eer, een grote en heilige trots, een teken van uitverkiezing en een bewijs van de grote liefde die God op een bepaald moment doet ervaren, maar die van eeuwigheid in zijn geest was.

Ik zie mezelf als een arm, klein vogeltje dat enkel gewend is van boom tot boom te vliegen, of hooguit naar het balkon van een derde verdieping… Op een goede dag slaagt het erin het dak van een gebouw te bereiken, dat niet bepaald een wolkenkrabber is…

Plotseling wordt onze vogel gegrepen door een adelaar die hem aanziet voor een jong van zijn eigen soort. En tussen die machtige vleugels stijgt het vogeltje hoger en hoger, tot boven de bergen der aarde, boven de sneeuwtoppen, boven de witte en blauwe en roze wolken, nóg hoger zelfs, totdat het oog in oog komt te staan met de zon… Dan laat de adelaar het vogeltje los en zegt: vooruit, vlieg…!

Heer, laat ik niet weer opnieuw laag bij de grond fladderen. Laat de stralen van de goddelijke zon - Christus in de Eucharistie - mijn leven altijd verlichten! Laat mijn vlucht niet onderbroken worden, totdat ik rust vind bij uw Hart.

Haal je het volgende steeds voor de geest, omdat het echt zo is: Wat is de Heer goed, Hij heeft mij gezocht en mij deze heilige weg doen kennen. Daardoor kan ik doeltreffend zijn, van alle mensen houden en hun vrede en blijdschap brengen!

Dit is een gedachte die in concrete voornemens moet worden omgezet.

Je weet dat de genade van God je niet zal ontbreken, omdat Hij je van eeuwigheid heeft uitgekozen. Om die reden zal Hij je de nodige hulp verlenen om een trouw kind van Hem te zijn.

Ga met deze zekerheid verder en probeer altijd aan de genade te beantwoorden.

Bedenk met je gezicht op de grond en in aanwezigheid van God dat je vuiler en verachtelijker bent (want zo is het toch) dan het stof dat met stoffer en blik bij elkaar geveegd wordt.

En desondanks heeft de Heer jou gekozen.

Ook ik had nooit gedacht dat God mij in die mate naar zich toe zou trekken als Hij deed. Maar de Heer - laat het mij nog eens herhalen - vraagt geen toestemming om ons 'het leven ingewikkeld te maken'. Hij mengt zich in ons leven… Zo begint het!

Laten we God steeds weer danken voor deze prachtige roeping die we van Hem hebben ontvangen. Moge onze dankbaarheid oprecht, diep en vol nederigheid zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift