Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Wil van God → liefde, identificatie .

Onze gemeenschappelijke vriend eindigde zijn gebed als volgt: “Ik bemin de wil van God. Daarom verlaat ik me volledig op Hem, opdat Hij mij leidt zoals Hij wil en waarheen Hij wil.”

Verlang niets voor jezelf, niets goeds en niets slechts. Wil voor jezelf alleen maar wat God wil.

Het maakt niet uit wat uit zijn hand, uit de hand van God komt. Met zijn hulp zul je ook dat, wat in de ogen van de mensen slecht is, goed vinden, heel goed zelfs! En met steeds meer overtuiging zul je zeggen: Et in tribulatione mea dilatasti me…, et calix tuus inebrians, quam praeclarus est! Zelfs in de tegenspoed heb ik me verheugd… Hoe wonderbaarlijk is uw kelk, die mijn hele wezen voedt!

Wat zou het mooi zijn als van jou gezegd kan worden dat de liefde voor de wil van God het belangrijkste kenmerk van je leven is.

Heer, ik zou van nu af een ander mens willen zijn: ik zou niet langer 'ikzelf' willen zijn, maar 'die ander' die U wilt dat ik ben.

Ik zou willen dat ik U nooit weiger wat U me vraagt; dat ik weet te bidden; dat ik in staat ben te lijden; dat ik me nergens anders zorgen over maak dan over uw glorie, en dat ik uw aanwezigheid voortdurend ervaar.

Ik zou de Vader willen liefhebben, naar U willen verlangen, mijn Jezus, in een voortdurende Communie en ik zou willen dat ik het vuur van de Heilige Geest in mij voel branden.

Als je de wil van God werkelijk liefhebt, zul je altijd, ook op de momenten van de grootste ontreddering, blijven zien dat onze Vader in de hemel altijd dicht, heel dicht bij je is; met zijn eeuwige Liefde, met zijn oneindige genegenheid.

Je zou vaak moeten zeggen: Jezus, als er ooit twijfel in mij opkomt over de vraag of ik U moet volgen of moet kiezen voor andere nastrevenswaardige aspiraties, dan zeg ik U nu reeds, dat ik tot iedere prijs de voorkeur geef aan uw weg. Laat mij niet alleen!

Jezus weet heel goed wat nodig is… en ik houd van wat Hij wil en zal dat altijd blijven doen. Hij 'heeft de touwtjes in handen'. Hij zal mij geven wat ik vraag, als dat een weg is om ons doel te bereiken. En mensen zonder God, die dit hoe dan ook willen verijdelen, kunnen dat niet tegenhouden.

Zeg Hem in je gebed: als U wilt dat ik iets nuttigs doe, Jezus, moet U het voor mij doen. Moge uw wil geschieden. Uw wil heb ik lief, ook als U toelaat dat ik steeds weer, zoals nu, pijnlijk kom te vallen en door U overeind geholpen moet worden!

Zeg rustig en in alle oprechtheid: Nunc coepi, nu begin ik!

Laat de moed niet zakken als je, ondanks de werking van Gods hand, helaas nog geen verandering in jezelf bespeurt… Vanuit een diepe nederigheid kun je roepen: Help mij, Jezus, want ik wil slechts uw wil, uw allerbeminnelijkste wil volbrengen…

Je zult wel eens met heilige jaloezie gedacht hebben aan de jonge apostel Johannes, quem diligebat Jesus, die door Jezus bemind werd.

Zou je niet graag willen dat men van jou kan zeggen: “Dat is iemand die van de wil van God houdt”? Probeer, iedere dag opnieuw, dat dat zo is.

Zeg Hem: Heer, ik wil alleen maar wat U wilt. Mocht hetgeen ik U de laatste dagen vraag mij ook maar een millimeter van uw wil verwijderen, geef het mij dan niet!

Jezus, vol vertrouwen verberg ik mij in uw armen, leg ik mijn hoofd aan uw borst en rust mijn hart bij uw Hart: in alles wil ik, wat U wilt.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift