Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geestelijke leiding .

Wat zitten ouders, leraren, of geestelijk leiders er naast - als ze volstrekte openhartigheid eisen en dan schrikken als ze de hele waarheid te horen krijgen!

De Kerk laat ons door middel van de liturgie de schoonheid aanvoelen van de mysteries van onze godsdienst, zodat we daar meer van kunnen leren houden. Op een vergelijkbare manier moeten we onze geestelijk leidsman ook behandelen met een bepaalde vorm van hoffelijkheid, die niet louter werelds of uiterlijk is, maar de uitdrukking van een diep respect, omdat wij door zijn mond de Wil van God vernemen.

De goede herder hoeft zijn schapen geen angst aan te jagen: dat is de manier van doen van slechte leiders. Daarom verbaast het ook niemand dat die leiders uiteindelijk gehaat zijn en vereenzamen.

De Heer zaaide goed zaad in je ziel. En om dat zaad van eeuwig leven te zaaien maakte Hij gebruik van het machtige middel van het gebed: want je kunt niet ontkennen dat Hij je dikwijls, als je onder vier ogen bij Hem was voor het Tabernakel, diep in je ziel heeft laten horen dat Hij je voor Zichzelf wilde hebben, dat Hij wilde dat je alles achterliet. Als je dat nu ontkent ben je een ellendige verrader. En als je het bent vergeten, een ondankbaar persoon.

Hij heeft ook gebruik gemaakt - twijfel daar niet aan, zoals je tot nu toe ook nog niet hebt gedaan - van de raad en de - bovennatuurlijke suggesties van je Leidsman die je met nadruk de woorden herhaalde die je niet mag overslaan. Hij heeft zich in het begin ook nog bediend - altijd om het goede zaad in je ziel te laten vallen - van die trouwe eerlijke vriend die je pittige waarheden zei, vervuld van liefde tot God.

Met naïeve verbazing heb je echter ontdekt dat de vijand onkruid in je ziel heeft gezaaid. En daarmee doorgaat, terwijl jij behaaglijk slaapt en in je innerlijk leven aan het verslappen bent. - Daardoor en door niets anders komt het dat je merkt dat er kleverige, aan het aardse klevende planten in je ziel groeien die soms de goede tarwekorrel die je hebt gekregen, lijken te verstikken

Trek ze er in één keer uit! De genade van God is daarvoor voldoende. Wees niet bang dat er een lege plek achter blijft, een wond - De Heer zal daar zijn nieuwe zaad instoppen: liefde tot God, broederlijke liefde, verlangen naar het apostolaat - En na verloop van tijd blijft er niet het minste spoor van onkruid meer over, als je het nog maar bijtijds bij de wortel uitrukt; en nog beter, als je niet meer in slaap valt en je veld 's nachts in de gaten blijft houden.

Hoor hoe een biechtvader de zinnelijke begeerte doodde van een fijngevoelig mens die zichzelf van een bepaald soort nieuwsgierigheid beschuldigd had: - Ach, dat mannetjes- en vrouwtjesinstinct!

Je bent buitengewoon gelukkig. Soms, als je eraan denkt dat een kind van God Hem in de steek laat, krijg je bij al je innerlijke vrede en vreugde een verdrietig gevoel dat uit liefde voortkomt, iets bitters, dat je echter niet in verwarring brengt of onrustig maakt.

Goed, maar - nu alle menselijke en bovennatuurlijke middelen ingezet om hem weer in beweging te krijgen - en een vast vertrouwen op Christus! Zo keren de wateren altijd weer in hun bedding terug.

Maak je niet kwaad. Dikwijls wijst onverantwoordelijk gedrag meer op een gebrek aan hersens of aan vorming dan op de afwezigheid van goede wil.

Van leermeesters en geestelijke leidslieden moet dan ook worden verlangd, dat zij dergelijke leemten opvullen door zelf op een verantwoordelijke manier hun plicht te vervullen!

Het zal noodzakelijk zijn om jezelf op dit punt te onderzoeken, indien jij zelf iemand bent die een van die posities bekleedt.

Verwijzingen naar de H. Schrift