Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geestelijke leiding  → oprechtheid.

Sinds je beslissing doe je iedere dag een nieuwe ontdekking. Je herinnert je dat je je vroeger voortdurend afvroeg: “hoe zit het hiermee, hoe zit het daarmee?” - en dat je dan maar weer in je twijfels en teleurstellingen bleef doorleven?

Nu vind je steeds het precieze antwoord, logisch en duidelijk. En als je hoort wat je als antwoord krijgt op je soms wat onvolwassen vragen, moet je wel eens denken: “Zo moet Jezus de eerste twaalf ook te woord hebben gestaan”.

Wie voor zijn geestelijk leidsman een bekoring verbergt deelt een geheim met de duivel. - Hij is vriend van de vijand geworden.

Oprechtheid: tegenover God, tegenover je geestelijk leidsman, tegenover je broeders de mensen - Op die manier ben ik zeker van je standvastigheid.

“Wat moet ik zeggen?”, - vraag je me als je je ziel voor me gaat blootleggen. En ik antwoord je met een zeker geweten: “op de eerste plaats datgene waarvan je niet zou willen dat een ander het wist”.

Uit wat je schreef blijkt dat je hebt begrepen wat oprechtheid wil zeggen: “Ik probeer voortaan de dingen bij hun naam te noemen en vooral geen woorden te zoeken om iets te zeggen dat er niet is”.

Denk er goed aan: doorzichtig zijn betekent eerder niet verbergen, dan willen vertonen - Je moet zorgen dat ze de voorwerpen die onder in het glas liggen kunnen onderscheiden - en je moet niet proberen de lucht zichtbaar te maken.

We moeten altijd zó handelen in Gods tegenwoordigheid dat we niets voor anderen te verbergen hebben.

Je zorgen zijn voorbij - Je hebt ontdekt dat al je problemen met een bewonderenswaardig gemak worden opgelost, als je openhartig bent tegenover je geestelijk leidsman.

Wat zitten ouders, leraren, of geestelijk leiders er naast - als ze volstrekte openhartigheid eisen en dan schrikken als ze de hele waarheid te horen krijgen!

Tota pulchra es Maria, et macula originalis non est in te! -Geheel schoon zijt gij, Maria, niet door de erfzonde bevlekt! - zingt de liturgie uitbundig. In haar is niet de minste zweem van dubbelheid: ik bid onze Moeder dan ook dagelijks dat wij ons hart zullen kunnen openleggen tegenover onze geestelijk leidsman, opdat het licht van de genade op al ons handelen zal schijnen!

Als wij haar erom bidden, zal Maria voor ons de moed tot oprechtheid verkrijgen, zodat wij dichter bij de Heilige Drieëenheid kunnen komen.

Verwijzingen naar de H. Schrift