Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Overgave.

Dikwijls vraag je je af, waarom zielen die het geluk hebben gehad om de werkelijke Jezus vanaf hun kinderjaren te kennen, zo vaak aarzelen om daaraan te beantwoorden door middel van het beste wat zij bezitten: hun leven, hun gezin, hun verlangens.

Kijk: juist omdat jij - alles - ineens hebt gekregen, ben je verplicht om je tegenover de Heer heel dankbaar te tonen; zoals een blinde zou reageren die plotseling zijn gezichtsvermogen had teruggekregen, terwijl het in anderen niet eens opkomt dat ze dankbaar moeten zijn omdat ze zien.

Maar… dat is niet voldoende. Je moet de mensen in je omgeving iedere dag helpen zich dankbaar te gedragen omdat ze kinderen van God zijn. Zeg me anders niet dat je dankbaar bent.

Overweeg eens rustig: het is heel weinig wat er van me wordt gevraagd, vergeleken met het vele dat ik krijg.

Wij die ons aan God hebben toegewijd, zijn niets kwijtgeraakt.

De heilige maagd Maria, leermeesteres van de overgave zonder beperkingen. - Herinner je je nog? Op haar sloeg dat prijzende woord van Jezus Christus: “Hij die de wil van Mijn Vader volbrengt, hij - zij - is Mijn moeder!”

Vraag die goede Moeder dat in je ziel het antwoord aan kracht moge winnen - kracht van liefde en van bevrijding -, dat zij met zo'n voorbeeldige edelmoedigheid heeft gegeven: ecce ancilla Domini! - zie de dienstmaagd des Heren.

Hij leek vastbesloten ; maar, toen hij de pen opnam om aan zijn verloofde te schrijven dat hij aan hun verloving een einde wilde maken, werd hij overmand door besluiteloosheid en zonk de moed hem in de schoenen: heel menselijk en begrijpelijk, vond men. Kennelijk valt volgens sommigen de aardse liefde niet onder de goederen die je omwille van de totale navolging van Christus moet achterlaten, als de Heer erom vraagt.

Sommigen gedragen zich hun hele leven lang, alsof de Heer alleen over zelfgave en rechtschapenheid gesproken had tot mensen die dat niets kost - die bestaan niet - of tot mensen die daar niet voor zouden hoeven vechten.

Ze vergeten dat Jezus voor allen heeft gezegd: het Rijk der Hemelen wordt met geweld ingenomen, met de heilige strijd van ieder ogenblik.

Ups en downs. Je hebt wel erg veel - te veel! - ups en downs.

Het is duidelijk waarom: tot nu toe heb je een makkelijk leventje geleid en je wil niet toegeven dat er nog een heel verschil is tussen - graag willen - en - jezelf geven.

Haal de tijd in die je verloren hebt laten gaan door te rusten op de lauweren van je zelfgenoegzaamheid, terwijl je van jezelf dacht dat je een goed mens was. Alsof het voldoende zou zijn je leven voort te slepen, zonder te roven en te moorden.

Versnel je pas in je godsdienstige leven en in je werk: je moet nog zo'n groot stuk afleggen! Zorg dat je met iedereen prettig omgaat, ook met hen die je ergeren; en doe je best om degenen tegen wie je vroeger iets had, lief te hebben - te dienen!

Zich vernieuwen is niet verslappen.

Het is niet de moeite waard je te geven, als het niet voor iets heel groots is, iets dat helemaal van God is: voor de heiligheid

Daarom verkondigt de Kerk bij een heiligverklaring dat het leven van de betrokkene heldhaftig is geweest.

Opgelet! Dit luistert heel nauw! - Zorg dat je eigen temperatuur niet zakt als je die van je omgeving laat stijgen.

Gelukkig zijn al die begenadigde zielen, die als ze over Jezus horen spreken - en Hij spreekt ons voortdurend toe - Hem meteen herkennen als de Weg, de Waarheid en het Leven!

Als wij dat geluk niet hebben, weet je best dat dat komt doordat we te weinig de wil hebben gehad om Hem na te volgen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift