Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Gehoorzaamheid.

Van jou moet méér worden gevraagd: want jij kàn meer geven en moet meer geven. Denk daarover na!

Ik heb eens gehoord dat er bij grote veldslagen vaak iets merkwaardigs gebeurt. Hoewel de overwinning van te voren zeker lijkt wegens een numeriek overwicht aan manschappen en uitrusting, zijn er toch in de hitte van de strijd ogenblikken dat er een nederlaag dreigt door de zwakte van een bepaalde flank. Dan komen er strikte bevelen van het oppercommando en wordt de bres in de flank die in moeilijkheden was geraakt gedicht.

Ik moest aan jou en aan mijzelf denken. Met God, die geen veldslagen verliest, zullen we altijd overwinnaars zijn. Als je in de strijd om de heiligheid voelt dat je krachten te kort schieten, moet je daarom luisteren naar de bevelen, doe wat er wordt gezegd, laat je helpen, - want Hij faalt niet.

Gewillig gehoorzamen. - Maar met gebruikmaking van je verstand, met liefde en met verantwoordelijkheidsgevoel, en dat heeft niets te maken met oordelen over degene die leiding geeft.

Bij het vervullen van je apostolische taak moet je gehoorzamen zonder te letten op de menselijke kanten van degene die de leiding heeft en evenmin op hoe hij leiding geeft. Anders is je gehoorzaamheid geen deugd.

Er zijn veel soorten kruisen: van briljanten, van parels, van smaragd, van emaille, van ivoor ; maar ook van hout, zoals het Kruis van de Heer. Ze verdienen allemaal evenveel verering, want het Kruis herinnert ons aan het offer van de Mensgeworden God. - Pas deze gedachte toe op jouw gehoorzaamheid, en bedenk dan dat Hij het kruis met liefde en zonder aarzelen omhelsde en langs die weg onze verlossing verkreeg.

Geef je eventuele broederlijke vermaning pas nadat je hebt gehoorzaamd, want dat is een teken dat je bedoeling zuiver is. En doe het dan op een gepaste en gematigde manier; dan zul je door het vervullen van deze plicht de eenheid versterken.

Gehoorzamen geschiedt met de lippen, het hart en het verstand. - Gehoorzamen doe je niet aan een mens, maar aan God.

Je houdt niet van de gehoorzaamheid als je niet echt houdt van de opdracht, als je niet echt houdt van alles wat ze je hebben opgedragen.

Veel zorgen kunnen direct worden verholpen. Andere niet zo gauw. Maar alles zal in orde komen als we trouw zijn: als we gehoorzamen, als we uitvoeren wat ons is opgedragen.

De Heer wil een concreet apostolaat van je, zoals de vangst van die honderd drieënvijftig grote vissen - en geen andere dan juist die - die aan de rechterkant van de boot werden opgehaald.

Je vraagt me: Hoe komt het dat ik niets vang, hoewel ik toch weet dat ik een - mensenvisser - ben die contact heeft met veel vrienden, en hoewel ik zie op wie ik mijn apostolaat specifiek moet richten? - Heb ik te weinig liefde? Heb ik te weinig innerlijk leven?

Luister naar het antwoord uit de mond van Petrus, bij die andere wonderbare visvangst: - “Meester, de hele nacht hebben wij ons afgetobt en we hebben niets gevangen; maar toch zal ik op Uw bevel het net uitwerpen”.

In naam van Jezus, begin opnieuw! - Gesterkt: weg met die slapheid!

Gehoorzaam zonder al dat nutteloze gepieker… Het tonen van verdriet of tegenzin tegenover de opdracht is een grote fout. Maar teleurstelling of tegenzin voelen en verder niets, is niet alleen niet verkeerd, het kan zelfs de gelegenheid zijn om een grote overwinning op jezelf te behalen, de kroon op een heldhaftige deugdbeoefening.

Dat verzin ìk niet. Weet je het nog? Het evangelie vertelt over een vader van een gezin die aan zijn beide zoons dezelfde opdracht gaf… En Jezus was blij met die zoon die, ondanks dat hij eerst moeilijkheden maakte, de opdracht uitvoerde; Hij verheugde zich daarover, omdat discipline een vrucht is van de Liefde.

De meeste ongehoorzaamheid is het gevolg van niet kunnen “luisteren” naar wat er gezegd wordt. In de grond van de zaak is dat een gebrek aan nederigheid of aan belangstelling om te dienen.

Wil je volledig gehoorzamen?… Luister dan goed, om de bedoeling en de geest van wat je gezegd wordt, te begrijpen; en als je iets niet begrijpt, vraag het dan.

Wanneer zul je tot de overtuiging komen dat je moet gehoorzamen? Je bent ongehoorzaam, als je in plaats van je leefplan uit te voeren je tijd verknoeit. Alle minuten moeten gevuld zijn: werk, studie, bekeringsijver, aandacht voor je innerlijk leven.