Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Genoegdoening.

Cor Mariae perdolentis, miserere nobis!, Hart vol smarten van Maria, ontferm u over ons - roep het Hart van de heilige Maagd aan, met de vaste wil om je met haar lijden te verenigen, als eerherstel voor je zonden en voor die van de mensen van alle tijden.

En vraag haar voor iedere ziel, dat haar lijden onze afkeer van de zonde mag versterken en dat we van de lichamelijke en geestelijke tegenslagen van iedere dag kunnen houden als een manier om boete te doen.

Herhaal in de loop van de dag je oefeningen van berouw: bedenk dat Jezus voortdurend beledigd wordt en dat er helaas niet evenredig boete wordt gedaan.

Daarom zeg ik zo vaak: hoe meer oefeningen van berouw, hoe beter! Zeg me dat na, door de manier waarop je leeft en door de raad die je aan anderen geeft.

Het werk is je gaan tegenstaan, vooral als je bedenkt hoe weinig je collega's van God houden en vluchten voor de genade en voor het goede dat je voor hen wil doen.

Alles wat zij nalaten, moet jij proberen te compenseren door je ook in je werk aan God te geven op een manier zoals je tot nu toe nog niet hebt gedaan, door van je werk een gebed te maken dat naar de hemel opstijgt voor de mensheid.

Als je aan je vroegere, niet bijster opwindende leven terugdenkt, moet je eens nagaan hoeveel tijd je hebt verloren en hoe je die kunt inhalen: door boete te doen en door een grotere overgave van jezelf.