Lijst van punten

Er zijn 16 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Hoogmoed.

Je bent niet gelukkig, omdat je alles om jezelf laat draaien, alsof je het centrum van de wereld was: je hebt pijn in je maag, je bent moe, je hebt dit of dat te horen gekregen

Heb je wel eens geprobeerd aan Hem te denken en omwille van Hem aan de anderen?

Het raakte je tot in het diepst van je ziel toen jou werd gezegd: wat jij zoekt is geen bekering, maar een mooie verpakking voor je ellende… en zó lekker gemakkelijk - maar met een bittere bijsmaak! - je trieste last verder voort te kunnen slepen.

Alleen domme mensen zijn koppig. Erg domme mensen erg koppig.

Je eigenliefde met wortel en tak uitrukken en daarvoor in de plaats de liefde van Jezus Christus planten: daarin ligt het geheim van doeltreffendheid en geluk.

Hoewel je beweert dat je Hem navolgt, moet op de een of andere manier - jij - altijd degene zijn die het doet, volgens - jouw - plannen en alleen met - jouw - kracht. - Maar de Heer heeft gezegd: Sine me nihil - zonder Mij kun jij niets.

Ze hebben niet erkend wat jij je - recht - noemt en wat ik heb vertaald met je - recht op hoogmoed - Arme stakker! - Omdat je niet op kon tegen die machtige aanvaller, voelde je het schrijnen alsof je honderd oorvijgen had gekregen. - En desondanks leer je nog niet jezelf te vernederen.

Nu is het je geweten dat tegen je aanvoert, dat je hoogmoedig bent - en laf. - Dank God dat je je - plicht tot nederigheid - al begint te voelen.

Je bent vol van jezelf, jezelf, jezelf - En je daden zullen niet doeltreffend zijn zolang je niet vervuld bent van Hem, Hem, Hem, tot je zult handelen in nomine Domini - in naam en met de kracht van God.

Hoe wil je Christus navolgen, als je alles alleen maar om jezelf laat draaien?

Een ongeduldige en ongeordende obsessie om in je beroepsleven hogerop te komen kan er de oorzaak van zijn, dat je onder het mom - de zielen te dienen - je eigenliefde aan het dienen bent. Met valsheid - daar slik ik geen letter van in - zoeken we ons te rechtvaardigen: we mogen bepaalde gunstige ontwikkelingen niet missen, een buitenkans niet laten schieten

Richt je ogen eens op Jezus: Hij is - de Weg. Ook tijdens zijn verborgen leven deden zich - zeer gunstige - ontwikkelingen en buitenkansjes voor om op zijn openbaar leven vooruit te lopen; bijvoorbeeld toen Hij twaalf jaar was en de schriftgeleerden zich verbaasden over zijn vragen en antwoorden - Maar Jezus doet de wil van zijn Vader en wacht: Hij gehoorzaamt!

Je moet je heilige ambitie om de hele wereld tot God te brengen niet laten varen, maar als je zulke ideeën krijgt - die misschien wel een verlangen zijn om te deserteren, denk er dan aan dat ook jij hoort te gehoorzamen en je bezig te houden met je onopvallende taak zonder glamour, zolang de Heer niets anders van je vraagt: Hij heeft zijn eigen tijd en zijn eigen paden.

Wat een ijdelheid en hoogmoed spreiden zij ten toon, als ze misbruik maken van hun voorkeurspositie - geld, geboorte, positie, functie, verstand - door het vernederen van minder bevoorrechten.

Vroeg of laat komt hoogmoed voor de val, en de man die het meest - mans - is, die als een ijdele, leeghoofdige marionet optreedt en danst aan de touwtjes van de duivel, wordt publiekelijk vernederd.

Uit aanmatiging of eenvoudig uit ijdelheid houden velen er een - zwarte markt - op na waar ze kunstmatig hun eigen persoonlijke waarden kunnen opvoeren.

Laat de moed niet zakken als je je fouten ziet: doe er iets tegen.

Onvruchtbaar zijn is niet zozeer het gevolg van fouten - vooral niet als iemand berouw heeft - als wel van hoogmoed.

Als je gevallen bent, sta dan op met nog meer hoop - Alleen eigenliefde kan niet begrijpen dat een fout die wordt rechtgezet, helpt om jezelf beter te leren kennen en te vernederen.

“We deugen nergens voor” - Een pessimistische en onjuiste bewering. - Als we willen, kunnen we met Gods genade - die een eerste en wezenlijk vereiste is - zover komen dat we als een goed stuk gereedschap bruikbaar zijn voor veel ondernemingen.

De harde, maar juiste uitspraak van een man van God die de verwaandheid van een bepaalde figuur zag, zette me aan tot nadenken: “Hij hult zich in hetzelfde vel als de duivel, in de hoogmoed”.

En in mijn hart kwam, als contrast, het verlangen op me te bekleden met de deugd die Jezus preekte, quia mitis sum et humilis corde - ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Die deugd heeft ook de aandacht van de Heilige Drieëenheid naar zijn en onze Moeder getrokken: nederigheid, het besef en gevoel niets te zijn.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift