Lijst van punten

Er zijn 24 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Moed.

Je schrikt als je denkt aan het onheil dat wij kunnen aanrichten als we ons laten meeslepen door de vrees of de schaamte dat we er in het dagelijks leven voor moeten uitkomen dat wij christenen zijn.

Hij leek vastbesloten ; maar, toen hij de pen opnam om aan zijn verloofde te schrijven dat hij aan hun verloving een einde wilde maken, werd hij overmand door besluiteloosheid en zonk de moed hem in de schoenen: heel menselijk en begrijpelijk, vond men. Kennelijk valt volgens sommigen de aardse liefde niet onder de goederen die je omwille van de totale navolging van Christus moet achterlaten, als de Heer erom vraagt.

Laten we de moed hebben om openlijk en voortdurend volgens ons heilig geloof te leven.

Het is de plicht van iedere christen om in alle milieus van de wereld vrede en geluk te brengen, in een kruistocht van vastberadenheid en blijdschap die zelfs verlepte en verdorven harten kan raken en tot Hem kan brengen.

Als je iedere opwelling van jaloezie in de kiem smoort en anderen van ganser harte hun succes gunt, zul je je blijdschap niet verliezen.

Een vriend van me kwam naar me toe: “ze zeggen dat je verliefd bent”. - Ik was heel verbaasd en de enige gedachte die me te binnen schoot was hem te vragen waar hij dat vandaan had.

Hij bekende dat hij het in mijn ogen had gelezen, die straalden van blijdschap.

Hoe zou de blije blik van Jezus geweest zijn!: dezelfde die straalde uit de ogen van zijn Moeder, die haar vreugde niet meer kon inhouden: Magnificat anima mea Dominum! - en haar ziel verheerlijkte de Heer, omdat zij Hem in zich droeg en naast zich had.

O, Moeder!: moge het ook onze vreugde uitmaken om bij Hem te zijn en Hem in ons te hebben.

Wees geen benauwde ziel, geen onvolwassen man of vrouw, die kortzichtig is en niet in staat om de uitgestrektheid van onze bovennatuurlijke christelijke horizon als kinderen van God te overzien. God en durf!

Durf is geen onvoorzichtigheid, ook geen onbezonnen vermetelheid of gewoon waaghalzerij.

Durf is karaktersterkte, een kardinale deugd die noodzakelijk is voor het zieleleven.

Je heb een besluit genomen, meer op grond van nuchter overleg dan uit vurig enthousiasme. Hoewel je dat graag zou hebben gehad, was er geen plaats voor gevoelens: je hebt je gegeven toen je ervan overtuigd was geraakt, dat God dat wilde.

En vanaf dat moment heb je geen echte twijfel meer - gevoeld ; daarentegen wèl een rustige, serene blijheid die je af en toe overstelpt. Zo betaalt God de dappere daden van de Liefde.

Ik heb een gezegde gelezen dat in sommige landen zeer populair is: “De wereld is van God, maar God leent hem uit aan de dapperen”, en dat zette me aan het denken.

Waar wacht je op?

Ik ben niet de apostel niet die ik zou moeten zijn. Ik ben - te verlegen.

Ben je misschien niet zo timide omdat je liefde zo gering is? - Doe er wat aan!

De problemen waar je vroeger onderdoor ging - het leken je enorme bergen - zijn volledig verdwenen, zijn volgens de goddelijke methode opgelost, zoals toen de Heer de storm en het water een bevel gaf en zij zich kalmeerden.

En dan te bedenken dat je toch nog twijfels had!

“Help de Heilige Geest niet zoveel!” - zei een vriend van me voor de grap, maar toch heel benauwd.

Ik antwoordde: ik denk dat we Hem maar weinig “helpen”.

Als ik zoveel lafheid zie, zoveel valse voorzichtigheid, bij zowel mannen als vrouwen, brand ik van verlangen om ze te vragen: is geloof en vertrouwen dan alleen maar iets om over te preken en niet om in praktijk te brengen?

Je merkt dat je in een toestand bent die je nogal vreemd voorkomt: aan de ene kant voel je je timide als je binnen in jezelf kijkt; aan de andere kant zeker en geïnspireerd als je je blik naar boven richt.

Maak je geen zorgen: dat is een teken dat je bezig bent jezelf beter te leren kennen en - dat is het belangrijkste! - dat je Hem beter leert kennen.

Zie je wel? - Met Hem heb je het voor elkaar gekregen! Waar verbaas je je over?

Wees ervan overtuigd: er is niets om verbaasd over te zijn. Als je op God vertrouwt - echt vertrouwt! - gaat alles makkelijk. En meer nog, kom je altijd verder dan je je had voorgesteld.

Wil je in heilige stoutmoedigheid leven, zodat God door middel van jou kan werken? - Neem je toevlucht tot Maria, en zij zal je vergezellen op de weg van de nederigheid, zodat je, als je voor dingen komt te staan die voor de menselijke geest onmogelijk zijn, zult kunnen antwoorden met een fiat - het geschiede! - dat de aarde met de hemel verenigt.

Er zijn in je leven twee dingen die niet bij elkaar passen: je verstand en je gevoel.

Je verstand - verlicht door het geloof - laat je niet alleen duidelijk de weg zien, maar ook het verschil tussen de heldhaftige en de domme manier om die te gaan. Vooral toont het je de grootsheid en goddelijke schoonheid van de ondernemingen die de Drieëenheid in onze handen legt.

Het gevoel daarentegen klampt zich vast aan alles wat je afkeurt, zelfs nog op het ogenblik dat je het afkeurenswaardig vindt. Het lijkt wel of duizend en een onbenulligheden op de loer liggen om hun kans te grijpen. En zodra je armzalige wil - door lichamelijke vermoeidheid of gebrek aan bovennatuurlijke visie op de dingen - verzwakt is, hopen die kleinigheden zich op, woelen ze in je verbeelding rond tot ze een berg vormen die neerdrukt en ontmoedigt. Het zijn bijvoorbeeld de nare aspecten van je werk; tegenzin om te gehoorzamen; tekort aan hulpmiddelen; valse aantrekkingskracht van een makkelijk leventje; kleine en grote weerzinwekkende bekoringen; opwellingen van sentimentaliteit; vermoeidheid; de bittere smaak van je geestelijke middelmatigheid - En soms ook angst: angst omdat je weet dat God wil dat je heilig bent en je het niet bent.

Mag ik het je ongezouten zeggen? Je hebt - redenen - te over om achterom te kijken en je hebt te weinig durf om aan de genade te beantwoorden die Hij je schenkt, want Hij heeft je immers geroepen om een andere Christus te zijn, ipse Christus! - Christus zelf. Je bent de aansporing van de Heer aan de Apostel vergeten: - Je hebt genoeg aan mijn genade!, wat bevestigt dat je het kunt, als je maar wilt.

Wie laf het lijden ontvlucht, heeft stof tot nadenken als hij ziet met wat voor een grote overgave andere zielen hun leed aanvaarden.

Niet weinig mannen en vrouwen weten hun lijden christelijk te dragen. Laten wij hun voorbeeld volgen.

Laat de trouwen niet zo actief zijn! - dat willen de ontrouwen.

Je vraagt of je je mond moet houden en het maar moet laten passeren - Bij een onrechtvaardige aanval op een rechtvaardige wet, nee!

De heilige zuiverheid: nederigheid van het vlees! Heer, vroeg je Hem, zeven grendels voor mijn hart. En ik gaf je de raad zeven grendels voor je hart te vragen, maar omwille van je jeugd ook de ernst van een tachtigjarige.

Wees verder waakzaam, want een vonkje dooft eerder dan een brand; vlucht, want in dit geval is het een kwalijke lafheid om - dapper - te zijn. Laat je blikken niet in de rondte zwerven, want dat is geen blijk van levendigheid, maar een list van satan.

Maar al die menselijke ijver, en daarbij nog versterving, boetegordel, discipline en vasten, haalt maar zo weinig uit zonder U, mijn God!

Bij laster moet dit je houding zijn. In de eerste plaats, vergeven: allen, vanaf het eerste moment en van harte. - Vervolgens: liefhebben: je mag geen enkele fout tegen de naastenliefde begaan - Reageer altijd met liefde!

Maar als je Moeder de heilige Kerk wordt aangevallen, verdedig haar dan moedig; met rust, maar met overtuiging en sterke integriteit. Verhinder het besmeuren en versperren van de weg waarlangs de zielen moeten gaan die persoonlijke beledigingen vergeven en met liefde beantwoorden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift