Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Deugden.

Servite Domino in laetitia! - Ik zal God met blijdschap dienen! Een blijdschap die het resultaat is van mijn geloof, van mijn hoop en van mijn liefde - en die altijd zal voortduren, want zoals de Apostel ons verzekert, Dominus prope est!, de Heer volgt mij van nabij. Ik zal daarom met Hem wandelen, heel veilig, want de Heer is mijn Vader, en met zijn hulp zal ik zijn beminnelijke wil doen, ook al kost het mij moeite.

In medio virtus - De deugd ligt in het midden, aldus het wijze gezegde dat wil aangeven dat we ons verre moeten houden van extremiteiten. - Maar bega niet de vergissing die raad te gebruiken als eufemisme om er je gemakzucht, je sluwheid, je lauwheid, je zorgeloosheid, je gebrek aan idealen, je middelmatigheid achter te verbergen.

Overweeg deze woorden van de heilige Schrift eens: “Waart gij maar koud of heet! Omdat gij lauw zijt en noch heet noch koud, daarom zal Ik u uitbraken uit mijn mond.”

Ik vergelijk innerlijk leven graag met kleding, met het bruiloftskleed waarover het evangelie spreekt. Het weefsel bestaat dan uit alle vrome gewoonten en praktijken die, net als de vezels, de stevigheid van het doek bepalen. Zoals een kledingstuk met een winkelhaak erin minderwaardig is, al is het verder nog in goede staat, zo is je innerlijk leven, als je bidt en werkt, maar boetvaardigheid mist - of andersom, - als het ware niet meer intact.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift