Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Deugden → menselijke deugden .

Er zijn mensen die, als ze over God of over het apostolaat spreken, de behoefte schijnen te voelen om zich te verdedigen. Mogelijk omdat ze de waarde van de natuurlijke deugden nog niet hebben ontdekt en daarom geestelijk gedeformeerd zijn en laf.

“Ik had niet verwacht dat jullie allemaal zo opgeruimd zouden zijn”, hoorde ik opmerken.

Van oudsher kennen we de duivelse poging van de vijanden van Christus om onvermoeibaar het gerucht in de wereld te helpen, dat mensen die zich aan God hebben gegeven - gefrustreerd - zijn. En ongelukkigerwijze geven sommigen die - goed - willen zijn hun een klankbord met hun - sombere deugden.

Wij danken U, Heer, dat U hebt willen rekenen op ons gelukkige, blijde leven om die valse karikatuur uit te wissen.

Ik vraag U verder, dat we dit niet mogen vergeten.

Een goede zoon van God moet heel menselijk zijn. Maar niet zo dat hij lomp en slechtgemanierd wordt.

Als de Heer je een goede eigenschap of bekwaamheid heeft gegeven, is die niet alleen bedoeld voor je eigen plezier of om ermee te pronken, maar om haar liefdevol in dienst van je naaste te gebruiken.

En wanneer krijg je een betere gelegenheid om te dienen dan op dit moment, nu je gezamenlijk leeft met zoveel mensen die hetzelfde ideaal met je delen?

De toestand van iemand met prachtige menselijke deugden, maar absoluut zonder bovennatuurlijke kijk op het leven, is triest: want die deugden zal hij gemakkelijk alleen maar voor zijn persoonlijke doeleinden gaan gebruiken. - Sta daar eens bij stil!

“Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw met een kroon van twaalf sterren op haar hoofd, bekleed met de zon, de maan aan haar voeten.” - Opdat jij en ik en wij allen er zeker van kunnen zijn dat niets onze persoonlijkheid zozeer vervolmaakt als ons beantwoorden aan de genade.

Probeer de heilige Maagd na te doen en je zult een man - een vrouw - worden uit één stuk.

Gezegend zijt gij omdat ge hebt geloofd, zegt Elisabet tegen Onze Lieve Vrouw. - De vereniging met God, het bovennatuurlijke leven, leidt altijd tot beoefening van de natuurlijke deugden, die voor anderen zo aantrekkelijk zijn: Maria brengt blijdschap in het huis van haar nicht, want ze - brengt - Christus.

Jesus Christus, perfectus Deus, perfectus Homo - Jezus Christus, volmaakt God en volmaakt Mens.

Veel christenen die Christus volgen zijn vol ontzag voor zijn Godheid, maar vergeten dat Hij ook Mens is, en zij falen in de beoefening van de bovennatuurlijke deugden - ondanks al hun uiterlijke vertoon van vroomheid - omdat ze niets doen om zich de natuurlijke deugden eigen te maken.

Ik heb de woorden van die arbeider goed onthouden, die na de bijeenkomst die je had georganiseerd enthousiast zei: “Ik heb nog nooit horen spreken zoals hier over karakter, oprechtheid, vriendschap en edelmoedigheid” - En verwonderd concludeerde hij: “Als je dat vergelijkt met het materialisme van links en van rechts, is dìt pas de echte revolutie!”

Elke ziel kan de broederlijkheid begrijpen die Jezus heeft gebracht. Laten we ons best doen die leer niet te ontkrachten!

Kijk eens naar het grote verschil tussen een natuurlijke en een bovennatuurlijke manier van werken. De eerste heeft een goed begin, maar daarna verslapt de zaak. De tweede heeft eveneens een goed begin, maar daarna wordt er moeite gedaan om er nog beter mee verder te gaan.

Het is niet verkeerd je goed te gedragen uit edele menselijke motieven. - Maar - wat een verschil als bovennatuurlijke motieven - het bevel voeren!

Dank U, Jezus, omdat U volmaakt Mens hebt willen worden, met een Hart dat bemint en allerbeminnelijkst is, dat liefheeft tot de dood toe en dat lijdt; dat wordt vervuld van vreugde en verdriet; dat enthousiast wordt over de wegen van de mensen en ons de weg laat zien die naar de hemel voert; dat zich heldhaftig aan de plicht onderwerpt en zich door barmhartigheid laat leiden; dat waakt over arm en rijk; dat zorgt voor zondaars en rechtvaardigen…

Dank U, mijn Jezus, en geef ons een hart dat gevormd is naar het Uwe!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift