Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vertrouwen → in de anderen.

Beleidsbeslissingen die lichtvaardig door één enkele persoon worden genomen, komen altijd of vrijwel altijd voort uit een eenzijdige kijk op de problemen.

-Hoe goed je ook bent voorbereid en hoe groot je begaafdheid ook moge zijn, je moet luisteren naar hen die de taak om leiding te geven met je delen.

Leen nooit je oor aan anonieme beschuldigingen: dat is de methode van laaghartige lieden.

Een regel voor goed leiderschap: je moet menselijk materiaal nemen zoals het is en het helpen om beter te worden, zonder het ooit te minachten.

Wanneer degene die leiding geeft negatief is en wantrouwend, vervalt hij gemakkelijk tot tirannie.

De mensen moeten leren hoe ze moeten werken - maar die voorbereiding moet niet worden overdreven: ook “doen” is jezelf vormen. Bij voorbaat moeten we de onvermijdelijke onvolmaaktheden accepteren: het betere is de vijand van het goede.

Vertrouw nooit alleen maar op organisatie!

Een grondregel voor goed bestuur: verdeel de verantwoordelijkheden, zonder dat dit erop neerkomt dat je je gemak zoekt of anoniem wilt blijven. Ik onderstreep: verdeel de verantwoordelijkheden, laat iedereen verantwoording afleggen over zijn taak, om daarna - rekenschap te kunnen afleggen - aan God; en aan mensen, als dat nodig is.

Zeg nooit van een van je ondergeschikten: hij deugt niet.

Jij deugt niet, omdat je hem geen plaats weet te geven waar hij goed functioneert.