Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vertrouwen → vertrouwen in God.

Gedraag je niet als degenen die bang worden voor een vijand die alleen maar de kracht heeft van zijn - agressieve stemgeluid.

Sommigen noemen geloof en vertrouwen op God gebrek aan verstandigheid, roekeloosheid.

Het is dwaasheid om op God te vertrouwen! zegt men. - En is het niet nog dwazer op zichzelf te vertrouwen, of op andere mensen?

Wat een verschil tussen die mensen zonder geloof, die vreugdeloos zijn en onzeker wegens hun lege bestaan, die als windvaantjes blootstaan aan de - veranderlijkheid - van de omstandigheden - en ons leven als christenen, dat vol vertrouwen is, blij, sterk en stabiel door de wetenschap en absolute overtuiging van onze bovennatuurlijke bestemming!

De problemen waar je vroeger onderdoor ging - het leken je enorme bergen - zijn volledig verdwenen, zijn volgens de goddelijke methode opgelost, zoals toen de Heer de storm en het water een bevel gaf en zij zich kalmeerden.

En dan te bedenken dat je toch nog twijfels had!

Je merkt dat je in een toestand bent die je nogal vreemd voorkomt: aan de ene kant voel je je timide als je binnen in jezelf kijkt; aan de andere kant zeker en geïnspireerd als je je blik naar boven richt.

Maak je geen zorgen: dat is een teken dat je bezig bent jezelf beter te leren kennen en - dat is het belangrijkste! - dat je Hem beter leert kennen.

Zie je wel? - Met Hem heb je het voor elkaar gekregen! Waar verbaas je je over?

Wees ervan overtuigd: er is niets om verbaasd over te zijn. Als je op God vertrouwt - echt vertrouwt! - gaat alles makkelijk. En meer nog, kom je altijd verder dan je je had voorgesteld.

Voor jou die nogal aarzelend bent, schrijf ik uit een brief het volgende over: “Ik zal ook in de toekomst wel het ongeschikte instrument blijven dat ik altijd al geweest ben. Maar ondanks dat is de analyse en de oplossing van mijn levensprobleem anders geworden en heb ik de zin van mijn leven gevonden; want ik heb nu het verlangen om vastberaden door te zetten - voor altijd!”

Twijfel hier nooit aan: Hij faalt niet.

Wanneer degene die leiding geeft negatief is en wantrouwend, vervalt hij gemakkelijk tot tirannie.

Zonder de Heer kun je geen stap zetten die veilig is. - De zekerheid dat je zijn hulp nodig hebt zal je ertoe brengen dat je je meer met Hem zult verenigen, in een vast, volhardend vertrouwen dat doortrokken is van blijdschap en vrede - ook al wordt de weg zwaar en steil.

Nooit heb je je vrijer gevoeld dan nu, nu je vrijheid is doortrokken met liefde en onthechting, zekerheid en ongewisheid: omdat je in niets meer op jezelf vertrouwt en in alles op God.

Kweek in je ziel en je hart - in je verstand en je wil - een geest van vertrouwen en van overgave aan de liefhebbende wil van je hemelse Vader - Daaruit wordt de innerlijke vrede geboren waar je naar hunkert.