Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Kerk → stichting, natuur en kenmerken.

Mensen van verschillende landen en rassen, van zeer uiteenlopende achtergronden en beroepen - Als je met hen spreekt over God, besef je de menselijke en bovennatuurlijke waarde van je roeping als apostel. Het is dan of je het wonder van de eerste prediking van de leerlingen van de Heer in zijn volle werkelijkheid opnieuw meemaakt: zinnen die in een vreemde taal zijn gesproken en een nieuwe weg laten zien, werden door iedereen diep in hun hart in hun eigen taal gehoord. En voor je geestesoog herleeft het tafereel dat - Parthen, Meden en Elamieten - gelukkig tot God naderden.

Je moet van de wereld geen klooster willen maken, want dat zou wanorde geven - Maar evenmin van de Kerk een partij voor aardse belangen, want dat zou gelijk staan met verraad.

De eeuwige vitaliteit van de katholieke Kerk staat er borg voor dat de waarheid en de geest van Christus niet vervreemd raken van de uiteenlopende noden van de tijden.

De ware eenheid kan niet worden bevorderd op basis van nieuwe verdeeldheden - En al helemaal niet als degenen die daarmee beginnen zelf de leiding in handen willen krijgen en het wettige gezag willen vervangen.

“Ik was een guerillastrijder”, schrijft hij, “en zwierf door de bergen. Ik schoot als ik zin had. Maar ik wilde als soldaat worden ingedeeld, want ik begreep dat oorlogen makkelijker door georganiseerde legers en door discipline worden gewonnen. Een zielige loslopende guerillastrijder kan niet een hele stad innemen of de wereld bezetten. Ik heb mijn ouderwetse geweer, dat behoorlijk antiek was geworden, aan een spijker gehangen en ben nu beter bewapend. Ik weet natuurlijk wel dat ik niet meer in de bergen in de schaduw van een boom kan gaan liggen dromen dat ik in mijn eentje de oorlog aan het winnen ben.”

Gezegende discipline en gezegende eenheid van onze Moeder de heilige Kerk!

Ik zou tegen zoveel opstandige katholieken willen zeggen dat degenen die geen discipline, gehoorzaamheid en wettig gezag accepteren maar hun eigen partij vormen, hun plicht verzaken. Ze vormen in feite een onbeduidende kliek; ze zaaien tweedracht, veroorzaken gekonkel en roddel; ze zijn aanstichters van domme persoonlijke ruzies; ze creëren een warnet van jaloezieën en crisissituaties.

Custos, quid de nocte? - Wachter, waakzaamheid!

Ik hoop dat jij er ook een gewoonte van maakt om in de loop van de week een dag van extra - waakzaamheid - te houden: om jezelf meer te geven, om met een nog grotere liefdevolle waakzaamheid iedere kleinigheid te verrichten en om iets meer te doen aan gebed en versterving.

Denk eraan dat de heilige Kerk als een groot leger in slagorde is. En jij verdedigt in dit leger een - front, waar aanvallen plaatshebben, gevechten, tegenaanvallen. Begrijp je?

Naarmate je God dichter nadert, zul je door die geesteshouding je dagen stuk voor stuk meer tot waakdagen maken.

Als je echt van je land houdt - en ik weet zeker, dat je ervan houdt - zou je niet aarzelen om je bij een oproep voor vrijwilligers in geval van dreigend gevaar aan te melden. Zoals ik je al eens heb geschreven, is -in tijd van nood - iedereen bruikbaar: mannen en vrouwen, ouden van dagen, mensen van middelbare leeftijd, jongeren en zelfs kinderen. Alleen gestoorden en kleine kinderen blijven buiten beschouwing.

Iedere dag is er veel meer aan de hand dan een oproep voor vrijwilligers, wordt er namelijk een algehele mobilisatie afgekondigd om het Koninkrijk van Christus te verdedigen. En de Koning zelf, Jezus, heeft je nadrukkelijk bij je naam geroepen. Hij verzoekt je om de strijd van God te strijden en het meest verheven van je ziel in zijn dienst te stellen: je hart, je wil, je verstand, je hele wezen.

Luister: met jouw kuise levenswandel en vooral met de bescherming van de heilige Maagd, is het vlees geen probleem. - Ben jij dan zo'n lafaard dat je onder de oproep uit probeert te komen met de smoes dat je hart, je wil of je verstand zo ziek is? - Probeer je jezelf te rechtvaardigen met een plaatsje bij de logistieke troepen?

De Heer wil een voorhoedestrijder van je maken - in feite ben je dat al - en als je Hem de rug toekeert, verdien je alleen maar medelijden, want je bent een verrader!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift