Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Natuurlijkheid → in het apostolaat.

Natuurlijkheid, oprechtheid en blijdschap: de onmisbare voorwaarden voor een apostel om mensen aan te trekken.

Om in het voetspoor van Christus te treden hoeft de apostel van vandaag niets te hervormen en zich helemaal niet buiten de historische werkelijkheid te houden waarin hij leeft - Het is genoeg als hij doet zoals de eerste christenen, als hij zijn omgeving nieuw leven inblaast.

Jij die midden in de wereld leeft en een van de vele staatsburgers bent, in contact met mensen die van zichzelf zeggen dat ze goed zijn of slecht - Jij moet, omdat je christen bent, voortdurend verlangen de mensen de blijdschap te geven die je zelf geniet.

Als je uitsluitend en alleen maar werkt voor de eer van God, doe je alles natuurlijk en eenvoudig, als iemand die haast heeft en zich niet kan laten ophouden door uiterlijk vertoon. Zo verlies je dat unieke en onvergelijkelijke contact met de Heer niet.

Natuurlijkheid heeft niets te maken met lompheid, of onverzorgdheid, of met armoedig-doenerij, of met onopgevoedheid.

Sommigen zijn erop uit om het dienen van God te beperken tot het werken in de wereld van de materiële ellende en - vergeef me de uitdrukking - van de luizen. Dat werk is noodzakelijk en bewonderenswaardig en zal het altijd blijven. Maar als we het daarbij laten, zijn we dan, los van het feit dat we de overgrote meerderheid van de zielen aan haar lot overlaten, niet bezig hulpbehoevenden uit hun situatie te verlossen om hen vervolgens te negeren?