Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Allerheiligste maagd  → leven van Maria.

De heilige maagd Maria, leermeesteres van de overgave zonder beperkingen. - Herinner je je nog? Op haar sloeg dat prijzende woord van Jezus Christus: “Hij die de wil van Mijn Vader volbrengt, hij - zij - is Mijn moeder!”

Vraag die goede Moeder dat in je ziel het antwoord aan kracht moge winnen - kracht van liefde en van bevrijding -, dat zij met zo'n voorbeeldige edelmoedigheid heeft gegeven: ecce ancilla Domini! - zie de dienstmaagd des Heren.

Hoe zou de blije blik van Jezus geweest zijn!: dezelfde die straalde uit de ogen van zijn Moeder, die haar vreugde niet meer kon inhouden: Magnificat anima mea Dominum! - en haar ziel verheerlijkte de Heer, omdat zij Hem in zich droeg en naast zich had.

O, Moeder!: moge het ook onze vreugde uitmaken om bij Hem te zijn en Hem in ons te hebben.

Wil je in heilige stoutmoedigheid leven, zodat God door middel van jou kan werken? - Neem je toevlucht tot Maria, en zij zal je vergezellen op de weg van de nederigheid, zodat je, als je voor dingen komt te staan die voor de menselijke geest onmogelijk zijn, zult kunnen antwoorden met een fiat - het geschiede! - dat de aarde met de hemel verenigt.

Quia respexit humilitatem ancillae suae - want Hij zag de nederigheid van zijn dienstmaagd

Ik raak er iedere dag meer van overtuigd dat de echte nederigheid de bovennatuurlijke basis is van alle deugden! Spreek met Onze Lieve Vrouw, opdat zij ons oefent om die weg te begaan.

Er is een beschikking uitgegaan van keizer Augustus dat alle inwoners van Israël zich moeten laten registreren. Maria en Jozef reizen naar Bethlehem - Heb je er wel eens aan gedacht dat de Heer zich van de stipte naleving van een wet heeft bediend om zijn profetie in vervulling te doen gaan?

Houd van de regels van een eerzame samenleving, respecteer ze, en twijfel er niet aan, dat ook jouw trouw gehoorzamen aan je plicht - het werktuig kan zijn waardoor anderen de christelijke rechtschapenheid, vrucht van de liefde tot God, zullen ontdekken en God zullen ontmoeten.

Richt je blik op de heilige Maagd en overweeg hoe zij de deugd van de trouw beleeft. Als Elisabet haar nodig heeft, zegt het evangelie dat zij naar haar toe gaat cum festinatione, in blijde haast. Trek daar lering uit!

Wat is het tafereel van de blijde boodschap aan Maria ontroerend! - Maria, - hoe vaak hebben we dit niet overwogen! - is in gebed verzonken, legt haar vijf zintuigen en al haar vermogens in het gesprek met God. Tijdens het gebed leert ze de Wil van God kennen; en door het gebed maakt ze die tot haar eigen vlees en bloed: verlies het voorbeeld van de heilige Maagd niet uit het oog!

Gezegend zijt gij omdat ge hebt geloofd, zegt Elisabet tegen Onze Lieve Vrouw. - De vereniging met God, het bovennatuurlijke leven, leidt altijd tot beoefening van de natuurlijke deugden, die voor anderen zo aantrekkelijk zijn: Maria brengt blijdschap in het huis van haar nicht, want ze - brengt - Christus.

Maria deelt het mysterie dat God in haar heeft bewerkt zelfs niet aan Jozef mee.

We kunnen daaruit leren dat we ons moeten aanwennen om niet onbezonnen te zijn in onze reacties, om de nodige terughoudendheid te betrachten bij onze vreugde en bij ons verdriet. We moeten er niet op uit zijn om opgehemeld te worden of om medelijden te krijgen. Deo omnis gloria! - Alles voor God!

De harde, maar juiste uitspraak van een man van God die de verwaandheid van een bepaalde figuur zag, zette me aan tot nadenken: “Hij hult zich in hetzelfde vel als de duivel, in de hoogmoed”.

En in mijn hart kwam, als contrast, het verlangen op me te bekleden met de deugd die Jezus preekte, quia mitis sum et humilis corde - ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Die deugd heeft ook de aandacht van de Heilige Drieëenheid naar zijn en onze Moeder getrokken: nederigheid, het besef en gevoel niets te zijn.

Drie dagen en nachten zoekt Maria haar Zoon, die zoek is.Ik hoop dat jij en ik kunnen zeggen dat onze wil om Jezus te vinden ook geen rust kent.

Terwijl de heilige Familie rust, verschijnt de engel aan Jozef om hen naar Egypte te laten vluchten. Maria en Jozef nemen het Kind en gaan zonder uitstel op weg. Ze doen niet opstandig, zoeken geen uitvluchten, wachten niet tot de nacht voorbij is : zeg tegen onze Moeder de heilige Maria en tegen onze vader en heer de heilige Jozef dat wij iedere passieve boetedoening direct met liefde willen aanvaarden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift