Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Roeping, christelijke  → als christen leven.

“Het is zo moeilijk!” roep je ontmoedigd uit.

Luister, als je strijdt is de genade van God voldoende. Dan zal je afzien van je persoonlijke belangen, je medemens dienen omwille van God en de Kerk helpen op het gebied waar vandaag de dag slag wordt geleverd: op straat, in de fabriek, in de werkplaats, op de universiteit, op kantoor, in je eigen omgeving, tussen de jouwen.

Om ons ervan te overtuigen, dat het belachelijk is de mode als richtsnoer voor ons gedrag te nemen, hoef je alleen maar sommige oude portretten te bekijken.

Toen we met elkaar aan de praat waren, beweerde hij dat hij nooit uit het hutje waar hij woonde zou willen weggaan, omdat hij liever de balken in - zijn - woninkje telde dan de sterren aan de hemel.

Zo zijn veel mensen niet in staat om zich los te maken van hun eigen kleine aangelegenheden, om hun ogen naar de hemel te richten: het wordt tijd dat ze zich een hogere visie eigen maken!

Je roeping als christen vraagt van je dat je in God leeft en je tegelijkertijd bezig houdt met de dingen van de aarde, door ze objectief te gebruiken, precies zoals ze zijn: om ze aan Hem terug te geven.

Qua ideologie ben je erg katholiek. Het wonen in een katholiek studentenhuis bevalt je - Jammer alleen dat de Mis niet om twaalf uur is en de lessen niet 's middags zijn, dan zou je na het avondeten kunnen studeren, onder het genot van een paar glazen cognac! Dat - katholicisme - van jou heeft niets te maken met het ware katholicisme; het is gewoon - burgermansfatsoen - zonder geloof.

Begrijp je niet dat je op jouw leeftijd niet meer zo kunt denken? Breek met je luiheid, met je zelfaanbidding, en pas je aan de behoeften van anderen aan, aan de werkelijkheid om je heen. Dan zul je het katholicisme serieus beleven.

“Deze heilige”, zei de man die het beeld dat in de kerk werd vereerd, cadeau had gedaan, “heeft alles wat hij is aan mij te danken.”

Denk niet dat dit een grap is. Ook jij hebt het idee - tenminste, aan je gedrag te zien zou je dat zeggen - dat je met God klaar bent, als je een paar medailles draagt of min of meer routinematig een paar devoties beoefent.

Het is merkwaardig hoe vaak velen - in naam van de vrijheid! - bang zijn, en er zich tegen verzetten, dat katholieken eenvoudigweg goede katholieken zijn!