Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Roeping, christelijke  → als christen leven.

Op iedere christen zou de naam van toepassing moeten zijn die in de begintijden gebruikelijk was: 'drager van God'.

Gedraag je zó dat die prachtige kwalificatie voor jou gebruikt kan worden.

Bedenk eens wat er zou gebeuren, als wij, christenen, niet als zodanig willen leven… en stel je gedrag bij!

Vooruit maar… ook wanneer het je zwaar valt verder te gaan! Ben je niet blij dat de trouw aan je christelijke plichten voor een groot deel van jouzelf afhangt?

Wees daar blij mee en vernieuw in alle vrijheid je beslissing: Heer, wat U wilt, wil ik ook. Ik ben niet veel waard, maar U kunt op mij rekenen!

Maak opnieuw het vaste voornemen om - op ieder moment en in alle omstandigheden - met een 'actuele vrijwilligheid' een christelijk leven te leiden.

De akker van de Heer is vruchtbaar en het zaad is goed. Als er toch onkruid in onze wereld opschiet, dan lijdt het geen twijfel dat er weinig respons is bij de mensen, vooral bij de christenen; zij zijn ingeslapen en hebben de akker aan de vijand overgelaten.

Klaag er niet over, want dat is zinloos. Onderzoek liever hoe je je gedraagt.

De basis voor ons optreden als burgers - als katholieke burgers - ligt in een intens innerlijk leven. Wij moeten mannen en vrouwen zijn die van hun dag een ononderbroken dialoog met God maken.

Als christen - want dat ben je en dien je elk uur van de dag te zijn - moet je ervoor zorgen dat je het 'dringende' bovennatuurlijke woord op de lippen hebt, dat motiveert, aanspoort en de uitdrukking is van je levensideaal.

Het doopsel maakt ons tot fideles, getrouwen, een woord dat de eerste volgelingen van Christus gebruikten om elkaar aan te duiden, net als dat andere woord sancti, heiligen. Ook vandaag de dag spreekt men van mensen die trouw zijn aan de Kerk.

Denk daar eens over na!

Christen: je hebt de plicht op alle gebieden voorbeeldig te zijn, ook door als burger de wetten in acht te nemen die het algemeen welzijn bevorderen.

Onze Heer verlangt van ons dat wij Hem van dichtbij volgen. Een andere weg is er niet.

De Heilige Geest verricht dit werk in elke ziel, ook in de jouwe. Wees dus volgzaam, zodat je geen obstakels opwerpt voor God.

Verwijzingen naar de H. Schrift