Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Overgave, zich verlaten op.

Jij zei Hem: “Vertrouw niet op mij… Ik van mijn kant vertrouw wel op U, Jezus… Ik geef me over in Uw armen. Ik laat er achter wat ik heb: mijn zwakheden!” Dit vind ik een goed gebed.

De heilige schaamteloosheid is een kenmerk van het “leven als een kind”. Het kleine kind is onbevangen. - Zijn gebreken, natuurlijke gebreken, komen vanzelf te voorschijn, zelfs als iedereen op hem let…

Die schaamteloosheid, in praktijk gebracht in het bovennatuurlijke leven, brengt de volgende redenering met zich mee: lof - minachting; bewondering - spot; eer - oneer; gezondheid - ziekte; rijkdom - armoede; schoonheid - lelijkheid.

Goed, en wat doet het er toe?…

Dien God oprecht, wees Hem trouw… en maak je nergens bezorgd over. Want het is echt waar dat “als je eerst het Rijk Gods en zijn gerechtigheid zoekt, Hij je de rest - het materiële, de middelen - erbij zal geven”.

Het lijkt, alsof alle zonden van je leven de kop weer opsteken. - Verlies het vertrouwen niet. - Integendeel: roep je heilige Moeder Maria aan met het geloof en de overgave van een kind. Zij zal vrede geven aan je ziel.

Je vreugde moet niet een vreugde zijn die men fysiologisch zou kunnen noemen, zoals die van een gezond dier. Zij moet veeleer een bovennatuurlijke vreugde zijn, die voortkomt uit de volledige overgave van alles en van jezelf aan de liefdevolle zorgen van God, onze Vader.

Heb je te kampen met grote tegenspoed? - Heb je grote moeilijkheden? Zeg dan langzaam, woord voor woord, bijna proevend, dit krachtige en mannelijke gebed:

“Moge de zeer rechtvaardige en beminnelijke wil van God gedaan, vervuld, geprezen en eeuwig verheerlijkt worden boven alle dingen. - Amen. - Amen”.

Ik verzeker je, dat je de vrede zult vinden.

Verwacht alles van Jezus: je hebt niets, je bent niets, je kunt niets. - Hij zal handelen, als je je helemaal aan Hem overgeeft.

Jezus, - in U rust ik.

Een redenering die vrede geeft en die de heilige Geest diegenen aan de hand doet die de wil van God liefhebben: Dominus regit me, et nihil mihi deerit. De Heer is mijn herder, niets zal mij ontbreken.

Wat zou een mens die deze woorden met overtuiging herhaalt, nog kunnen verontrusten?

De overgave aan de wil van God is het geheim om op aarde gelukkig te zijn. - Zeg daarom: Meus cibus est, ut faciam voluntatem eius, mijn spijs is het, Zijn wil te doen.

Deze overgave is juist de voorwaarde waaraan je voldoen moet, om de vrede in het vervolg niet meer te verliezen.

Het gaudium cum pace, vreugde en vrede, is de zekere en heerlijke vrucht van de overgave.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift