Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Hart.

Je maakt op mij de indruk, alsof je je hart in je handen draagt, op zoek naar een koper. - Wie wil het hebben? - Als niemand het dan hebben wil, ga je het naar God brengen.

Geloof je dat de heiligen ook zo gedaan hebben?

Zijn de schepselen voor jou? - Nee, ze zijn voor God! En als ze eventueel ook voor jou zijn, dan toch alleen omwille van God.

Waarom je vooroverbuigen om te drinken uit de poel van de aardse vertroostingen, als je je dorst kunt lessen aan de wateren die opspringen tot het eeuwig leven?

Maak je los van de schepselen, zodat je er helemaal van ontbloot bent. Want de duivel heeft op deze wereld niets dat hem toebehoort; hij komt daarom naakt ten strijde, zegt de heilige paus Gregorius. Als je gekleed met hem gaat vechten, zul je gauw op de grond terechtkomen, want hij heeft dan iets waar hij je aan vast kan grijpen.

Het is net alsof je engel je zegt: je hart is vol menselijke gehechtheden!… - En hij vervolgt: moet jouw engelbewaarder dat allemaal bewaren?

Onthechting. - Hoeveel kost dat!… Had ik maar geen andere binding meer dan de drie nagels, en in mijn vlees geen ander gevoel dan dat van het Kruis!

Voel je niet aan, dat meer vrede en een grotere eenheid met God je deel zullen zijn, zodra je beantwoordt aan die buitengewone genade die een totale onthechting van je eist?

- Vecht voor Hem, om Hem te behagen, maar versterk je hoop.

Vooruit! Wees edelmoedig en zeg Hem als een kind: wat zult U mij geven in ruil voor wat U van mij eist?

Je bent bang tegenover de anderen koel en stug te worden als je je van alles vrij wilt maken! Laat die bezorgdheid varen: als je Christus toebehoort - en wel helemaal! - zul je - van Christus zelf - vuur, licht en warmte krijgen voor iedereen.

Jezus is niet tevreden als Hij je hart moet “delen” met anderen: Hij wil alles voor zich!

Je wilt je niet onderwerpen aan de Wil van God…, daarentegen wil je wel dansen naar de pijpen van het eerste het beste schepsel.

Zet de dingen niet op hun kop: als God zichzelf aan je geeft, waarom moet jij je dan zozeer aan de schepselen hechten?

Verwijzingen naar de H. Schrift