Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Hart → het hart bewaken.

Wat er ook gebeurt, maak je geen zorgen zolang je je instemming niet geeft. - Want alleen de wil kan de deur van het hart openen en er het bederf in toelaten.

Zijn de schepselen voor jou? - Nee, ze zijn voor God! En als ze eventueel ook voor jou zijn, dan toch alleen omwille van God.

Maak je los van de schepselen, zodat je er helemaal van ontbloot bent. Want de duivel heeft op deze wereld niets dat hem toebehoort; hij komt daarom naakt ten strijde, zegt de heilige paus Gregorius. Als je gekleed met hem gaat vechten, zul je gauw op de grond terechtkomen, want hij heeft dan iets waar hij je aan vast kan grijpen.

Het is net alsof je engel je zegt: je hart is vol menselijke gehechtheden!… - En hij vervolgt: moet jouw engelbewaarder dat allemaal bewaren?

Nu vloeien er tranen. Het doet pijn, nietwaar? Logisch! Toch moet het je niet verbazen: juist dáárom heeft men je op die plek getroffen.

Je hart dreigt het te begeven en je zoekt een steunpunt op aarde. - Goed, maar pas op dat die steun niet in een loodzwaar gewicht verandert waardoor je meegesleurd wordt, of in een ketting waarmee je gevangen gehouden wordt.

Zeg me nu eens eerlijk: die relatie…, is dat een vriendschap, of is dat een keten?

Hoe gaat het met dat hart? - Word nou niet ongerust: de heiligen, die net als jij en ik heel gewone en normale wezens waren, voelden net zo goed die “natuurlijke” neigingen. En als zij ze niet gevoeld hadden, dan zou hun “bovennatuurlijke” reactie, om hun hart - lichaam en ziel - te bewaren voor God in plaats van het te geven aan een schepsel, weinig verdiensten hebben gehad.

Daarom meen ik, dat de zwakheid van het hart geen belemmering behoeft te zijn voor een vastbesloten en liefhebbend mens, wanneer hij eenmaal de weg gezien heeft.

De ogen! Door hen heen komt heel wat verdorvenheid de ziel binnen. - Hoevelen moeten niet ervaren wat David overkomen is!… - Als jullie je blik bewaken, heb je de bewaking van je hart zeker gesteld.

Let op, het hart is een verrader. - Houd het gesloten met zeven grendels.

De heilige Maagd Maria, Moeder van de Schone Liefde, zal je hart rust geven als je bemerkt dat het van vlees is en je in vertrouwen tot haar gaat.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift